HENI SÜT NEKED
Bogyós gyümölcsös baklava
Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ma desszerttel jelentkezik nálunk. A híres-neves baklavával, de nem a klasszikussal, hanem egy trükkösen megbolondított változatával.
Ha 20 cm-es piteformát használunk, akkor túl fog lógni a sok réteslap a szélén. Ezeket egy ollóval levágtam. A 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe tegyük be a baklavánkat, és a levágott, maradék vajas réteslapokat pedig toljuk be mellé egy őzgerinc (jellegű) formába. Ez azért fontos, mert ez hosszúkás (befér a piteforma mellé), és magas a fala, így vastagon kerül bele a cucc, nem fog szétégni. Hiszen a baklavának kell úgy 10 perc, amíg szép aranybarnára megsül, viszont ennyi idő alatt a szétterített réteslap maradékok szénné égnének.
Miközben sül, készítsük el a szirupot. A hozzávalókat tegyük egy lábosba. Öntsük fel a vízzel. Forraljuk fel és kb. 5 percig főzzük, hogy a cukor alaposan feloldódjon, sűrű, szirupos legyen. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és a közben elkészült forró sziruppal öntsük nyakon. Óvatosan és folyamatosan öntsük mindenhova. Ne izguljunk, hogy megáll rajta a szirup! Be fogja szívni, miközben hűl.
A maradék megsült rétes darabokra is öntsünk a szirupból, de itt kevesebb elég. Majd ha már beszívta a szirupot a süti, akkor tegyük a tetejére a maradék sült tésztát. Ha nem fér rá az egész, akkor nyugodtan kínáljuk a baklava mellé, mert ez a nagyon ropogós, édes tészta kitűnő ropogtatnivaló.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.