Céklakrémleves
Profi munkát végzünk a konyhában, ha az összes elkészítésre váró alapanyagra fűszerként tekintünk, legyen az hús, hal, növény vagy sajt. Készítsük össze a hozzávalókat és szagoljuk össze őket főzés előtt, hogy illenek-e egymáshoz? Mutatok neked egy receptet, amiben a résztvevő alapanyagok tökéletesen párosíthatók! Csak várd ki a végét!
Hozzávalók 4 éhes szájhoz:
- 500 g cékla
- 50 g pörkölt mogyoró
- 150 g bacon
- 1 púpozott teáskanál madras curry por
- pár szelet friss fehér szarvasgomba vagy 2-3 csepp szarvasgomba olaj
- 1,5 dl tejszín
- 3 evőkanál napraforgó olaj
- 30 g (1 evőkanál) só
Elkészítés:
A céklát 160 ℃ sütőben süsd a héjában puhulásig, majd hámozd meg. Ha foglalt a sütőd, vízben is megfőzheted és ebben az esetben a főzőlevét használd fel a leveshez. A bacont szeleteld vékony csíkokra, a mogyorót vágd össze apróbb, roppanós darabokra, negyedeld el a megpuhult céklákat. Egy 3 literes fazékban hevíts 2-3 evőkanál napraforgó olajat és add hozzá a bacont.
Közepes lángon pirítsd, míg egészen sötétbarna színű lesz, hogy az összes zsírtartalma kisüljön és ropogóssá váljon. Készíts ki magadnak egy konyhai törlőpapírt, hogy az immáron bacon chips-ről leitasd a fölös zsiradékot. A visszamaradt sült bacon zsíron folytasd a pirítást a céklával pár percig és élesítsd az aroma bomba visszaszámlálását madras curry por hozzáadásával. Fél perc pirítás után öntsd fel 1,5 liter vízzel vagy a cékla főzőlevével és sózd meg. Főzd pár percig, hogy a só feloldódjon és botmixerrel pürésítsd krémes állagúra. Öntsd fel a tejszínnel, és állítsd be a sűrűségét víz hozzáadásával vagy forralással. Gondolj bele, a bacon füstös sült íze összeér a cékla és a curry földes aromáival, amit a leves selymes krémessége és a chips ropogóssága tesz kontrasztossá.
Tálald a levest forrón, szórd meg a tetejét a roppanós bacon chips-szel és a mogyoró darabokkal, illatosítsd tovább szarvasgomba szeletekkel vagy pár csepp szarvasgomba olajjal.
Figyelem, az idő lejárt, komoly illat-robbanás következik!
Hozzászólás zárolva.