Chilis, csirkés taco
Elég rég jelentkezett új recepttel egri Húsimádó barátunk. Eláruljuk, párjával felújítottták a konyhát, hogy még izgalmasabb falatokat találjanak ki. Máris egy kis nosztalgiával kezdett! Az íz ismét elővarázsolja Pueblát, Oaxacát és Taxcot, mert a kukorica liszt, a friss koriander, a chili íze előhoz minden szép emléket, amit tavasszal megélhettek Mexikóban.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg búzaliszt
- 15 dkg kukorica liszt
- 2 dl víz
- 3-4 ek oliva olaj
- 2 tk szódabikarbóna
- só
Elkészítés:
A kétféle lisztet és a többi összetevőt beleöntjük egy keverőtálba, majd kézzel vagy géppel összedolgozzuk. Ha túl lágy, akkor lisztet szórunk még hozzá, ha morzsalékos, akkor pedig kevéske vízzel finomítunk az arányokon. Egy jól gyúrható, homogén tésztát kell kapnunk, amit én vagy 20 percig pihentettem is – bár arról fogalmam sincs, hogy erre szükség van-e.
Kisebb golyókat alakítok ki a tésztából, majd meglisztezett deszkán iszonyú vékonyra nyújtom, amiből pedig egy kiszúróval kis korongokat vágok ki. Egy serpenyőben szárazon kisütöm a taco tésztákat, egyszerre 5-6 darabot is. A kész korongokat konyharuhába csavarom, majd jöhet a hús és többi összetevő előkészítése.
Hozzávalók a beltartalomhoz:
- 50-60 dkg csirkemell vagy filézett csirkecomb
- 1 tk fahéj
- 1 tk római kömény
Sopa Azteca – magyarul azték levesAz azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett – egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből… )
- 1 tk chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 avokado
- 1 fej fehér hagyma
- 1 kápia paprika
- 1 marék friss koriander levél
- 1-2 lime
- só és bors
- guacamole, chili szósz, salsa szósz, …
Elkészítés:
A húsokat felcsíkozom, sózom és borsozom alaposan. Egy mélyebb serpenyőben a darabolt paradicsomokat elkezdem lepirítani, majd a mozsárban összetört fűszereket (chili, római kömény és fahéj) a serpenyőbe szórom. Jöhet még a két gerezd fokhagyma is, majd élvezem az intenzív illatokat. Én nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én annyira szeretem a római kömény illatát, hogy azt el sem tudom mondani. Most is olyan illatfelhő alakul ki, amire a család apraja-nagyja kioldalog a konyhába – mert érzik, hogy valami nagyon kafa készül.
A paradicsom kezd besűrűsödni, majd jöhetnek a csirkecsíkok. Alaposan összedolgozom a húsokat a mártással, majd klasszul le is pirítom őket, miután már a leve is eltűnik a húsnak.
Az avokadót, a kápia paprikát, a hagymát precízen felkockázom, a teraszon megtermett koriandert feldarabolom, majd egy-egy kis edénybe készítem őket. Lassan minden kész, irány a terasz, ahol mindenki elkészítheti a saját, mexikói tacóját, majd locsolhatja lime-al, de ízlés szerint mártogathat salsa-, chili- vagy guacamole szószba is. Jó étvágyat a mexikói hangulató teraszbulihoz!
Hozzászólás zárolva.