Facebook hozzászólás
591

Citrommal és dióval tettük el a szilvát – isteni lett!

Hull a szilva a fáról, de most nem lekvárt vagy pálinkát, de nem is egy szokványos honi befőttet készítünk belőle, hanem egy egészen különleges édességet. Szerbiában vendégváró csemege, de itthon akár a sült húsok mellé is el tudjuk képzeni. Pikáns recept következik!

13814510_1310485142312296_1366325827_n
Már a látványa is csábító…

Hozzávalók:
3 kg szilva
2o deka dióbél
2 kg cukor
2 citrom
3 deka szódapor
2 deci víz (igen, jól látod!)

Elkészítés:
3 l vízben feloldjuk a szódaport. Keményebb szilvákat meghámozzuk és a szódás vízbe áztatjuk kb 3o percig.(így fertőtlenítjük a gyümölcsöt) Ezt követően folyó vízben lemossuk a szilváról a szódabikarbónát, majd kimagozzuk, kettévágjuk (nem kötelező!).
Nagyobb edénybe 2oo ml, azaz 2 deci vízben felforraljuk a cukrot, és lassú tűznél tovább főzzük, míg sűrű szirupot nem kapunk (kb l5 perc). Belerakjuk a szilvát és lassú tűzön 3o percig főzzük (tilos kevergetni, az edényt mozgatjuk időnként) és a keletkező habot közben leszedjük a tetejéről. 3o perc után beletesszük a citromkarikákat és a diót, majd rövid ideig kb 5 percig együtt főzzük. Tűzről levéve betakarjuk konyharuhával. Hidegen üvegekbe töltjük, ügyelve az arányokra. Hűvös helyen tároljuk, ahol akár 1 évig is eláll.
Ha esetleg majd télen lecsót ennél cukkinivel, megmondjuk, mi a teendő!

Érdekesség…
Kicsit hihetetlennek tűnik a 2 deci vízben a 2 kiló cukor feloldása, de higgyétek el, menni fog! A kocsonyás állagú szilvás édesség, a citromkarikákkal amellett, hogy nagyon pikáns, igazi különleges vendégváró falat lehet majd télen, például karácsonykor… Szerbiában ezt birssel, eperrel és más gyümölcsökkel is készítik, hasonló módon. Nem olyan geil, mint amilyennek hangzik.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!