Citromos-gyömbéres töklekvár
Tudjuk, hogy sokakat lehet riogatni a tökből készült ételekkel, ez azonban valami egészen új! A gyömbérrel és citrommal igazi különlegesség lesz a megszokott zöldségből, ráadásul megfázás ellen is hatásos lehet.
Hozzávalók:
1,5 kiló gyalult zsenge tök,
1,2 kiló cukor,
3 citrom leve,
1 citrom héja,
néhány szegfűszeg,
1 mokkáskanál őrölt gyömbér.
Elkészítése:
a gyalult tökhúst főzőedénybe tesszük, fél deci vízzel és a fűszerekkel, citromhéjjal puhára pároljuk. Ezután átturmixoljuk, majd a cukrot 1,5 deci vízzel, a citromok levével folyamatosa keveréssel mézszerű állagúvá főzzük, miközben leszedjük a főzés közben keletkezett habot. Végül beleöntjük a tökpürét, és sűrűre főzzük. Üvegekbe töltjük, nedves eljárással csírátlanítjuk.
A C-vitamin elillan a magas hő hatására, a citromlét ezért érdemes a főzés végén beletenni az ételbe, hogy megőrizzük jótékony hatását.
Hozzászólás zárolva.