Csirkemell párolt gyümölcsökkel
Évekig, amíg a gyerekeim kicsik voltak, semmi más nem lehetett a szentestei vacsora, csakis ez a párolt gyümölcsös csirkemell. Egyszerűen imádták. Óriási könnyebbség kisgyerekes családoknál, hogy ezzel nem kell előre készülni, sakkozni az idővel, elég, ha előző nap gondoskodtunk arról, hogy legyen otthon három-négy féle gyümölcs.
Hozzávalók:
csirkemell filé a család étvágyától függő mennyiségben
gyümölcsök (körte mindenképpen jó, ha van, szőlő is jót tesz neki, alma esetleg,
narancs, áfonya)
sült csirke fűszerkeverék
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
egy kevés cukor
kevés ételkeményítő
félédes fehér bor
só
fehér bors
egy kevés vaj
Elkészítés:
A csirkemell filét megmosom, megszárítom, lapjával felszeletelem, kicsit megveregetem a klopfolóval, de csak szolidan. Aztán megfűszerezem: só, sült csirke fűszer, fehér bors. Felforrósított teflon serpenyőben tulajdonképpen zsiradék mentesen megsütöm őket, szép pirosra. Közben a másik serpenyőben vajon párolódnak a csinosan felmetélt gyümölcsök, kis lángon, mert nem a lekvárkészítés a cél, hanem a gyümölcs ressre párolása. Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, kis cukorral vagy mézzel, de itt se essünk át a ló túloldalára: nem kell, hogy erős íze legyen, inkább olyan kellemesen karácsonyian illatozó. Öntsünk alá félédes fehér bort, azzal fejezzük be a párolást, majd végstádiumban némi étkezési keményítővel sűrítsük be a szaftot.
Tálalás: csirkemell, rá-mellé a gyümölcs, köretként én krokettet szoktam adni, de lehet hercegnő burgonyát vagy egyszerű krumplipürét szervírozni mellé.
Hozzászólás zárolva.