Csokikrémes tartlett
Most egy mini linzertortácskához jött meg a kedvem, fincsi, belga csokiból készített ganache krémmel töltve. A ganache egy puha csokikrém, az eredetéről annyit, hogy egy cukrászbaki eredménye, mint sok más szuper találmányé.
Hozzávalók kb 9-11 db tortácskához:
Tésztához:
200 g durum liszt
50 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 kk. sütőpor
só
150 g vaj
100 g eritrit (természetes édesítőszer), vagy cukor
fél rúd vanília
1 tojás
Ganache krém:
240 g 70 %-os csokoládé
220 g 30 %-os tejszín
50 g vaj
Díszítéshez friss eper, kezeletlen narancshéj csíkok
Elkészítés:
A tésztához összegyúrom az alapanyagokat, a vaj hideg legyen, utána kb. 10-15 percre fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe pihentetni. A kosárka formákat érdemes kivajazni, majd lisztezni, hogy a tészta ne ragadjon oda. A kb 3 mm-re nyújtott tésztából kiszúrok a kosárka átmérőjénél egy kicsit nagyobbat, majd belesimítom a formákba és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt vakon aranybarnára sütöm (a vakon sütés töltelék nélküli sütést jelent).
Érdemes a tésztát kicsit megszurkálni, majd sütőbabot szórni a tésztára, hogy ne púposodjon fel, ez normál babbal helyettesíthető. Azt a babot, amit így sütésre használsz, többször is felhasználhatod, viszont megenni már nem lesz jó.
A krémhez a tejszínt felmelegítem, nem kell forralni, csak forró legyen, majd lezárom, és folyamatos keverés mellett belekeverem a csokit, végül a vajat is kockákra vágva a tejszínes csokihoz adom. Tehetsz hozzá egy kevés narancshéjat, pár csepp narancslé is mehet a krémbe, ha szeretnéd, hogy kicsit narancsos legyen.
Amikor langyosra hűlt a krém, de még folyós, akkor beletöltöm. Én most egy kicsit sokat vártam, így látszik, ahogy a krémet elkentem.
Ha érdekel ennek a csábító csokis brownie-nak a receptje is, kattints a képre, és már készítheted is elő az alapanyagokat!
Hozzászólás zárolva.