Cukormentes, fehér liszt mentes szilvás pite
Őrületes árugazdagsággal vonult be az ősz a standokra. Gyakorlatilag minden van, de tényleg minden, amire az embernek csak gusztusa támadhat ilyentájt. Alig lehet választani a gyümölcsök közül, nekem azért most sikerült, és szilvát tettem az egészséges összetevőkből álló pitébe.
Hozzávalók:
1,5 csésze teljes kiőrlésű liszt (kb. 20 dkg)
11,5 dkg vaj
1,5 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál só
1 teáskanál vanília kivonat
1 csésze (13 dkg) cukor helyett 2 evőkanál negyedannyi édesítőszer
1 nagy tojás
1/2 csésze (125 ml) tej
szilva ízlés szerint, nem lehetett 30 dkg-nál több, amit belenyomkodtam
Elkészítés:
A lisztbe belekevertem a sütőport, a fűszereket és a sót. A vajat habosra kevertem az édesítővel, hozzáadtam a tojást, a tejet, a vaníliát, majd óvatosan belekevertem a fűszeres lisztet. Egy 24 cm-es tortaformát kibéleltem sütőpapírral (fogd a sütőpapírt, gyűrd össze, majd simítsd ki valamelyest, ebben az állapotában sokkal könnyebben fogod tudni kibélelni a formát), beleegyengettem a tésztát (nem folyós állagú egyáltalán), majd a felezett, magozott szilvákat szépen körben belenyomkodtam a tésztába. Ügyeltem rá, hogy az ujjammal taszajtsak egyet lefelé rajtuk, ki nem állhatom, amikor a süti tetején ülnek a gyümölcsök, a tészta meg semmit nem lát belőlük. 180 fokos sütőben 45-50 percig sült. Langyosan egészen fantasztikus, másnapra változik az állaga, puhább, még szaftosabb lesz.
Természetesen elkészíthető fehér liszttel, cukorral, sőt, tálalható fagylalttal is…
Hozzászólás zárolva.