Dán briós diós mogyorókrémmel töltve
Nem egy tíz perc alatt összedobható sütemény receptje ez, de különleges a végeredmény, ez bizonyos. Kicsit muffin, kicsit briós, kicsit krémes töltött süti, a tészta felcsíkozása meg olyasmi, mint mikor csörögefánkot készítünk. Egy ráérősebb hétvégén megéri kipróbálni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
2 darab tojás sárgája
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dl tej
csipet só
10 dkg darált dió
mogyorókrém, amennyit felvesz
1 darab tojás
ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos cukros tejjel, hagyjuk felfutni, majd a vaj kivételével, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, hozzátesszük a langyosra felmelegített vajat, és jó alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléknek valót. A darált dióhoz annyi mogyorókrémet keverünk, hogy jó kenhető masszát kapjunk, lisztezett deszkára kitesszük, hosszú csíkra kisodorjuk, majd 16 egyenlő részre vágjuk. A megkelt tésztát dolgozófelületre borítjuk, átgyúrjuk és 16 egyenlő részre, vágjuk. Én konyha mérlegen megmértem hogy egyformák legyenek, 65 grammos volt mindegyik darab.Ezeket kicsit ellapítunk, majd a közepébe teszünk 1-1 darabot a diós töltelékből. Becsomagoljuk, és gombóccá formáljuk.
Miután az összes tésztadarabot becsomagoltuk, egyenként ovális alakúra nyújtjuk. Pizza vágóval 5 hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.A végeit megfogjuk és ellentétes irányba csavarjuk, hogy spirál jellegű rudacskát kapjunk. Csiga alakba felcsavarjuk, és a muffin sütő tepsi mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük. Letakarva hagyjuk kelni, majd felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.Tetejét porcukorral megszórjuk.
Hozzászólás zárolva.