Diós kenyér
Nagyon szeretek itthon kenyeret sütni, bár azokat a recepteket, ahol napokig kell a kovászt érlelni, gondozni, bevallom, kerülöm. De ez a diós kenyér olyan finom – és nem is kell hozzá kovász -, hogy bármikor szívesen nekiállok az elkészítésének.
Hozzávalók:
50 dkg liszt BL-55
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál só
2,5 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
5 dl langyos víz
egy jó marék durvára darált dió
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk, és amikor már jó habos, a liszthez öntjük, hozzáadjuk a vajat, a sót, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. A maradék vizet apránként adagoljuk a tésztához, amit nagyon alaposan kidagasztunk. Menet közben adjuk bele a diót is. Akkor jó a tésztánk, ha elválik az edény falától, és kis buborékokat találunk a felületén. Letakarva egy órát hagyjuk kelni. Ha a duplájára nőtt, kíméletesen átgyúrjuk, megformázzuk, beletesszük a sütőformába – vagy eligazítjuk a sütőlapon -, és hagyjuk újra megkelni. Nagyjából 30 perc kell neki. Végül 220 fokos sütőben 35 percig sütjük. Kopogtassuk meg az alját, ha kongó hangot ad, elkészült a kenyerünk.
Hozzászólás zárolva.