Facebook hozzászólás
791

Egy laza almás Max konyhájából

Meséltem már arról, hogy kaptunk a sógoroméktól almát, de sokat az Alföldről. Leraktuk a garázsba, de kezdett romlani, úgyhogy el kellett használni. Született belőle egy kicsit karácsonyis kicsit max-os almás pite ( nem amerikai pite… Max szerint ilyen a rothadó almák mentőöve. 

Egy laza almás, Kép: Somogyi Zoltán Max
Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók a tésztához:

5 dkg cukor

1 tojás

25 dkg puha margarin

1/2 dl tej

1/2 tk só

45 dkg liszt

2 kismérő élesztő

Az almatöltelékhez:

1 kg hámozott, és a magházától megfosztott alma vékonyra szelve

1 l citromos víz

Almás kelt puffancs
Kaptunk a sógoroméktól almát. Sokat. Így kezdődött Somogyi Zoltán Max egyik kedvenc almás receptje. Ezt a kelt puffancsot a muffinsütőben készítheted. Ebből a mennyiségből 12 darab kerekedik ki. Köszönjük a sógor úrnak is az ihletet.

A szóráshoz:

kb 10 db babapiskóta összetörve (ez megy az alsó tészta rétegre)

10 dkg cukor

1-1 citrom és narancs reszelt héja

1/2-1/2 tk őrölt fahéj és gyömbér, ezek alaposan összekeverve.

A teteje:

kenéséhez egy felvert tojás.

Elkészítés:

Érkezési sorrendben adjunk mindent a kenyérsütőgép üstjébe. Indítsuk el a tésztaprogramot (ha nincs, kézi robotgép dagasztó spiráljával is elkészíthető). Míg végez a gép a dagasztással (ez kb. előmelegítéssel 1 óra), addig előkészítjük a tölteléket.

Elzászi almatorta
Olyankor szoktam elkészíteni, amikor ráérősen tudom megsütni, nem mintha nagyon macerás lenne, de valahogy ehhez az édességhez nekem mindig a lassú, kényelmes konyhai tötyörgés kapcsolódik, amikor sülés közben édesen terjeng a konyhában a tésztában lévő bor illata, elkeveredve a fantasztikus alma illattal. Igazi terápiás sütés ez mindig.

Az almát meghámozva, kimagozva, vékonyra szeljük, egy párolóbetétes edényben, az alá készített citromos vízben megpároljuk. (Ha nincs pároló betétes edényünk, akkor egy sima lábosban is megpárolhatjuk, csak utána alaposan csöpögtessük le!)

Ha elkészült a tészta, azt 1/3-2/3 arányban szétosztom, a nagyobbikat kinyújtom, és egy tepsit kibélelek vele úgy hogy az oldalára is felhúzom. Bele szórom az édes morzsát, és egyenletesen elterítem. Ráterítem a párolt almát, azt megszórom a cukros keverékkel.

A maradék tésztát is kinyújtom, ráillesztem a tetejére, majd megböködöm egy villával, és utána egyenletesen megkenem a tojással. Előmelegített sütőben 200 C°-on szép pirosra sütöm kb. 30 perc alatt. Ha megsült, egy kicsit hagyjuk hűlni a tepsiben, majd kivesszük, és egy lapon vagy rácson hagyjuk pihenni. Jó étvágyat hozzá, egy bögre forró csokival ideális uzsonna, a békebeli idők sugallatával.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!