Facebook hozzászólás
258

Egy zöldség, két étel: pulykamell és vajhal brokkolival

Éppen itt az ideje, hogy még több vitamindús étellel erősítsük télen kissé meggyengült szervezetünket. Persze a nyers zöldség, gyümölcs a legjobb, de azért köretként is számoljunk a zöldfélékkel! Azt, hogy mennyire különböző lehet ugyanaz a zöldség az elkészítéstől függően, most két brokkolis recepttel mutatjuk meg. Egy közös azért a brokkolin kívül is van bennük: mindkettő nagyon finom!

Hiába sok a vitamin a zöldségekben, ha nem figyelünk arra, hogy a vitaminok nagy része még a tányéron is bennük megmaradjon. Éppen ezért – bár ezt mondani sem kell – vásárláskor mindig friss zöldséget válasszunk, és otthon se hagyjuk megfonnyadni: lehetőleg ne felejtsük meleg helyen, tegyük hűtőbe, és ha lehet, 1-2 napon belül használjuk fel. Arra is figyeljünk, hogy csak közvetlenül az elkészítés előtt hámozzuk meg, daraboljuk fel a zöldségeket, így ugyanis a vitaminlebontó enzimeknek nem jut idejük arra, hogy akcióba lépjenek.

A felhasználás során pedig úgy tudjuk megőrizni a vitaminokat, ha főzés-sütés helyett inkább pároljuk a zöldségféléket – ha mégis főzni kell, ne hideg, hanem forró vízben tegyük fel, mert a gyorsabb főzéssel több értékes anyag marad meg –, és gyorsan, 5–10 perc alatt, roppanósra készítsük el. A párolás befejeztével hagyjuk az edényt továbbra is lefedve, mert a gőzben a zöldségek tovább puhulnak anélkül, hogy veszítenének vitaminjaikból.

És most következzék a két brokkolis recept!

Fotó: Bartos Gyula

Vajhalszelet fekete rizzsel és párolt brokkolival

Hozzávalók:
60 deka vajhalszelet
1 doboz fekete rizs
1 fej brokkoli
1 doboz koktélparadicsom
só, bors, olívaolaj

Serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük a halszeletek mindkét oldalát, majd néhány pillanat alatt megsütjük a koktélparadicsomokat is. A halat sütés után megsózzuk. A rizst és a brokkolit tetszés szerint fűszerezve külön-külön megpároljuk, majd a halszeletek köré tányérra rendezzük.

Brokkolis-sonkás pulykamell

Hozzávalók:
60 deka kisebb szeletekre vágott pulykamell
60 deka brokkoli
15 deka trappista sajt
1 evőkanál parmezán sajt
5 deka vaj
3 deci tejszín
15 deka főtt tarjaszelet
3 evőkanál olaj
só, bors

A brokkolit rózsáira szedjük, majd egy kivajazott sütőtálba tesszük. A hússzeleteket ízlés szerint fűszerezzük, rárakjuk a brokkolira, majd beterítjük a tarjaszeletekkel. A tetejére ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a kétféle sajtot, és lefedve, körülbelül 40 perc alatt a sütőben puhára pároljuk. A végén néhány percig fedél nélkül pirosra pirítjuk a tetejét.

Miért egészséges a brokkoli?
A káposztafélék családjába tartozó brokkolinak jelentős az A-, C- és K-vitamin-, valamint folsav-, kálium-, kalcium- és foszfortartalma. Ezenkívül számos antioxidáns hatású anyag is megtalálható benne. Ezek egy része serkenti az ereket védő enzimek termelődését, mások csökkentik a sejtkárosodást okozó molekulák számát, amelyek rákos megbetegedésekért is felelhetnek.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!