Egzotikus chilis kacsaleves
Már amikor megláttam a fotót, akkor összfutott a nyál a számban! Hát még, amikor végigolvastam! Jómagam nagyon kedvelem a keleti konyhát, és ez egy tipikusan – mondhatnám – magyarra fordított leves. Szórakoztató napotok lesz, mert begyüjtitek az alkatrészeket, az illatoktól élvezetes lesz a főzés, nem beszélve az elkészítés leírásának vidám stílusától! Vágjatok bele!
Hozzávalók ( 6-8 éhes szájhoz )
- 3 fél kacsamell
- 2-2,5 l alaplé
- víz
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 15-25 dkg siitake gomba
- 35-40 dkg csiperke
- 2 szál fahéj
- 4-5 egész csillagánizs
- 8-10 db szegfűbors
- 1 kk szárított chili
- 1 ek szárított vagy friss koriander
- 1-3 csepp hot pepper sause
- friss gyömbér
- 3-5 szál újhagyma
- 10-12 db fürjtojás
- 1/2 zacskó üvegtészta
- 4-5 ek retkcsíra
- 1 lime leve
- só és bors
- én terveztem még sárgarépa csíkokat is, de a végén úgy gondoltam, hogy ennyi összetevő éppen elég lesz…
Elkészítés:
Elsőként a kacsamellek bőrős felületét szépen beirdalom, úgy mint amikor rozé kacsamellet készítünk. Szárazra törlöm a felületüket, majd saját zsírjukon elősütöm őket úgy, hogy néhány gerezd megroppantott fokhagymát is közéjük szórok. Amint aranybarna a bőr, akkor fordítok rajtuk.
Ugyanebben a serpenyőben elősütjük a vékonyan felszeletelt siitake gombákat – de nem kell túltolni a sütést, csak szép kérget kapjanak a szeletkék. A csiperkével ugyanezt a műveletet végezzük el. Biztos lehetne együtt is ezt a két műveletet végezni, de úgy gondoltam, hogy a kétféle gomba más-más idő alatt készül el, így nem kockáztattam.
A nagyobbik lábasunkban felolvasztom a fagyasztott alaplevünket, majd beleszórom a fűszereket és a kacsamelleket. Az alaplevet sózom és borsozom, majd addig hagyom, hogy gyöngyözzön, amíg a kacsa és a fűszerek íze át nem járja – illetve amíg a kacsahús omlós nem lesz.
A húsokat a leveskéből kiszedjük, majd hajszál vékonyra szeleteljük őket. A fűszereket egy szűrővel kihalászgatjuk vagy klasszikusan leszűrjük.
Míg a leves készül addig a fürjtojásokat megfőzzük. 12-15 percig forró vízben főzzük a kicsi pöttyösöket, majd jéghideg vízben sokkoljuk őket, hogy könnyebb legyen a héjuk leszedése.
Mi is hiányzik még? Ja a tészta. Egy tányérban a rizstésztát leforrázom, majd lassan a terítés felé fordulhatunk.
A mélyebb leveses tányérba pakolunk felcsíkozott újhagymát, gyömbér csíkocskákat, retekcsírát, kétféle gombát, teszünk bele még üvegtésztát és fürjtojást is – na persze a kacsamell szeletkékről el ne feletkezzünk! Az összetevőket meglocsoljuk egy kis lime lével, esetleg csöppentünk rájuk a chili szószból is – majd jöhet a tűzforró leves, amit ráöntök.
Hogy milyen? Nos azt csak akkor tudhatod meg, ha Te is kipróbálod, lefőzöd a receptet ( vagy meghívatod magad hozzánk – de ez utóbbira kisebb az esély… )
Jó főzést, jó étvágyat kíván: az egri húsimádó
Hozzászólás zárolva.