Éva pogácsája, te is imádni fogod
A cím némileg túlzás, hisz ez egy klasszikusnak számító pogácsa recept, attól az enyém, hogy megpróbáltam valamivel egészségesebbé tenni, mintha tisztán fehér lisztből készült volna. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.
Hozzávalók:
30 dkg fehér liszt
30 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy zabpehely liszt)
1 púpozott teáskanál búzasikér* (elhagyható, ha nincs otthon)
30 dkg túró
10 dkg vaj
15 dkg kókuszzsír
1,5 evőkanál só
1 nagy tojás
1 dl tejföl
1 dl langyos tej
1 csipet cukor
3 dkg élesztő
egy csipet cukor
reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A langyos tejbe teszünk egy csipet cukrot, beletördeljük az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A tejfölt, tojást, túrót és a megolvasztott, de már nem meleg zsiradékot összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sikért, a sót, végül az élesztős tejet. ÖSszegyúrjuk a tésztát, majd letakarva 25 percig kelesztjük langyos helyen. Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra, majd a hajtogatás szabályai szerint az alsó harmadát középre hajtjuk, a felső harmadát ráhajtjuk, végül balról jobbra összecsukjuk, mint egy könyvet. Elfordítjuk 90 fokkal, és megismételjük a folyamatot, és megtesszük ezt harmadszor is. Pihentetni két hajtogatás között nem szükséges a tésztát. Az utolsó hajtogatás után két ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát. A tésztába kerülő tojásból tartalékolunk egy kevés sárgását, öntünk hozzá egy kevés tejet, ezzel lekenjük a tészta tetejét, megszórjuk gazdagon reszelt sajttal, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük a korongokat. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje is, az alja is szép piros nem lesz
*a búzasikér azért jó, mert a teljes kiőrlésű tészta kevéssé kel, mint a fehér lisztes, ezt támogatjuk meg a sikérrel. Ha nincs otthon, ne csüggedjünk, enélkül is jó lesz a pogácsánk.
Ha ezt a juhtúrós változatot is megsütnéd – megsúgom, isteni! -, ne habozz a képre kattintani és nekiállni!
Hozzászólás zárolva.