Ez nem lila köd, ez fűszeres padlizsán
Még bőven tart a padlizsán szezonja – mi annyira szeretjük, hogy amíg lehet, minél többet eszünk belőle. A hagyományos receptek mellett ezt a fűszeres, keleties változatot is érdemes kipróbálni! Ezúttal túrófasírtot készítettem hozzá.
Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 2 nagyobb fej hagyma
- 2-3 darab paradicsom (a konzerv egész paradicsom is megteszi)
- só, bors
- kurkuma
- fahéj
- ujjnyi gyömbér
- kevés chili annak, aki szereti
- szerecsendió
- kardamom
- pirospaprika
- 2 ek méz
- olaj
A túrófasírthoz:
- 250 g túró
- 3 tojás
- kb. 15 dkg zsemlemorzsa
- só
Elkészítése:
A túrót villával áttörjük, beleütjük a tojásokat és rászórunk annyi zsemlemorzsát, hogy kényelmesen gyúrható, de nem morzsálódó masszát kapjunk. Félretesszük, hogy a zsemlemorzsának legyen ideje megszívni magát.
A padlizsán nagyjából negyedét lereszeljük vagy ledaráljuk, a többit felkockázzuk az összes hozzávalóval együtt. Egy lábosban olajat forrósítunk, rádobjuk a hagymát és hagyjuk karamellizálódni. Rátesszük a fűszereket (ne sajnáljuk!) és kevergetve kissé összepirítjuk őket. Jöhet a paradicsom és a ledarált padlizsán, a méz, meg egy kevés víz. Ezt együtt addig főzzük, hogy krémes, szinte egyenletes szósszá alakuljon. Végül beletesszük a feldarabolt padlizsánt is, és addig főzzük együtt, amíg meg nem puhul, de nem esik szét.
Amíg az étel fő, bő olajban éppen ki tudjuk sütni a vizes kézzel apró gombócokká formált túrófasírtokat.
Kellemesen savanykás ízük kiválóan illik a fűszeres padlizsánhoz, de az étel rizskörettel, vagy akár egy szelet kenyérrel is finom!
A padlizsán kedvelőinek itt egy másik remek recept!
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.