Fejtett bableves
Tavasszal ideje felszámolni – azaz megfőzni – a mélyhűtőben várakozó maradékokat, kell a hely az új, friss jövevényeknek. Így mennie kell a nyáron lefagyasztott babnak is, annál is inkább, mert türelmetlenül várakozik rá a húsvéti sonka leve.
Hozzávalók:
füstölt hús leve, vagy 30-40 dekányi nyers füstölt hús: tarja, comb, oldalas
60 dkg fejtett bab
1 csomag leveszöldség, úgymint sárgarépa zöld uborka kumm, fehérrépa, darabka zeller
2 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
liszt
némi zsiradék, amilyet általában használunk
pirospaprika
a tálaláshoz tejföl
Elkészítés:
Ha füstölt hússal készítem, akkor a kuktában a hús kap 20 perc előnyt. Amikor félig puha, hozzáadom a babot, a csinosan feldarabolt zöldségeket, babérlevelet, vöröshagymát egészben és puhára főzök minden alkatrészt. Ha csak füstölt lé áll rendelkezésre, akkor értelemszerűen a zöldségeket ebbe a lébe teszem fel főni. Fokhagymás rántással berántom a levest, alaposan kiforralom. Ha van hangulatom, csipetkét készítek bele egy tojásból, meg amennyi lisztet felvesz. Tálaláskor tejföl jár hozzá annak, aki úgy szereti. Ha nincs benne csipetke, a friss kenyér elengedhetetlen hozzá.
Hozzászólás zárolva.