Fekete-erdei rakott piskóta gluténmentesen
Ha valami igazán habos sütire vágysz, de nem vagy az a cukrászdába járó típus, akkor ezt a gluténmentes receptet neked találták ki.
Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
6 evőkanál természetes édesítő (xilit)
4,5 evőkanál gluténmentes liszt
1,5 evőkanál cukrozatlan gluténmentes kakaó
1/2 csomag gluténmentes sütőpor
csipet só
A krémhez:
500 g mascarpone
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
5,5 dl tej (én most rizstejet használtam)
3 ek poxukor/glükonon
3 cl rum/rumaroma •3-4 dl Hulala vagy habtejszín
A csokiöntethez:
1 csomag főzés nélküli csokiöntet por
3,5 dl tej (rizstej)
2 ek rum/rumaroma
Továbbá: 1 nagy üveg magozott meggybefőtt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál rum/rumaroma
Elkészítés:
Első lépésként a piskótát a szokásos módon megsütjük: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig habosra keverjük, a lisztet, a kakaót és a sütőport apránként hozzáadjuk és jól eldolgozzuk. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, és több részletben óvatosan a tésztához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben légkeverésen 30 percig sütjük úgy, hogy amint betoljuk a sütőbe, rögtön levesszük a hőt 150 fokra.
A krémhez megfőzzük a pudingot a csomagoláson szereplő elkészítési mód szerint, de a szokásosnál hígabbra főzzük. Amíg hűl a puding, a csokiöntetet is elkészítjük. (szintén a csomagoláson szereplő utasítások szerint). A meggyet lecsöpögtetjük, és minden szemet kettévágunk (nem muszáj, de így szerintem jobb eloszlatni). Egy tálban összekeverjük a rumot/rumaromát a fahéjjal, a lecsöpögtetett meggyszemeket jól beleforgatjuk és állni hagyjuk. A kihűlt piskótát kis kockákra vágjuk, vagy széttépkedjük. Ha kihűlt a puding, egy keverőtálban összedolgozzuk a mascarponéval, a rummal, és a kemény habbá felvert tejszínt is beleforgatjuk. Egy igazán finom és könnyű habkrémet kell kapnunk 🙂 Egy nagy tálban egymásra rétegezzük a részeket: legalulra krém kerül, rá piskótakockák, erre meggyet szórunk, majd meglocsoljuk csokival. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak (nekem 3 réteg lett). A tetejét krémmel zárjuk, és csokival vagy csokiforgáccsal díszítjük. Pár órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben hagyjuk!
Hozzászólás zárolva.