Facebook hozzászólás
263

„Fekete-fehér“ csokoládé mousse

A csokoládé sokak kedvence, ilyen édességgel nem nagyon lehet mellényúlni. A meleg nyári napokon viszont jobban esik könnyű hab formában – vagy, ha elegánsabban akarunk fogalmazni -, mousse-ként.Most ráadásul különleges és nagyon egészséges tőzegáfonyával kiegészített receptet ajánlunk!

A világos mousse-hoz:

2 levél fehér zselatin

150 g darabos fehér csokoládébevonó

1 tojás (M), szétválasztva

1 EK cukor

1 EK narancslikőr (helyettesíthetjük narancslével)

150 ml habtejszín

A sötét mousse-hoz:

100 g darabos keserűcsokoládé

2 tojás (M), szétválasztva

2 EK cukor
1 csomag vaníliacukor

150 ml habtejszín

Az áfonyaöntethez:

250 ml áfonyanektár

2 csomag vaníliacukor

2 EK étkezési keményítő

100 g aszalt amerikai tőzegáfonya

Ezenkívül:

Menta vagy citromfű a tálaláshoz

  1. A zselatint beáztatjuk. A fehér csokoládébevonót forró víz fölött megolvasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. A tojásfehérjét keményre verjük. A sárgáját a cukorral és a narancslikőrrel krémesre verjük. A zselatint kivesszük és 1 EK forró vízben feloldjuk. Gyorsan belekeverjük a krémbe. Utána a csokoládébevonót is hozzáöntjük. A felvert tojáshabot és a tejszínt beleforgatjuk.
  1. A keserűcsokoládét edénybe tesszük és forró víz fölött megolvasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. A tojásfehérjét keményre verjük. A sárgáját cukorral és vaníliacukorral krémesre keverjük. Először a csokoládét, majd a felvert tojásfehérjét és a tejszínt beleforgatjuk.
  1. A világos és a sötét krémet rétegenként váltogatva poharakba töltjük. 1-2 órára hűtőbe rakjuk.
  1. Az áfonyanektárt a vaníliacukorral felfőzzük. A keményítőt kevés hideg vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a nektárhoz, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Beleszórjuk az amerikai tőzegáfonyát, hagyjuk kihűlni, időnként megkevergetjük. Az öntetet a mousse-ra csorgatjuk. Mentával vagy citromfűvel díszítjük.

Elkészítési idő: kb. 1 óra + hűtési idő

Tipp friss amerikai tőzegáfonyával: Az aszalt áfonya helyett szeptembertől januárig friss áfonyát is használhatunk. Főzzünk össze 250 g friss áfonyát 250 g áfonyanektárral, 4 EK cukorral és 1 csomag vaníliacukorral kb. 5 percig. Keverjünk 2 TK étkezési keményítőt egy kevés hideg vízbe, és adjuk hozzá. Egyet forraljunk rajta.

Tápérték adagonként:

Energia: 523 kcal / 2184 kJ

Fehérje: 8 g

Zsír: 32,1 g

Szénhidrát: 49 g

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!