„Fekete-fehér“ csokoládé mousse
A csokoládé sokak kedvence, ilyen édességgel nem nagyon lehet mellényúlni. A meleg nyári napokon viszont jobban esik könnyű hab formában – vagy, ha elegánsabban akarunk fogalmazni -, mousse-ként.Most ráadásul különleges és nagyon egészséges tőzegáfonyával kiegészített receptet ajánlunk!
2 levél fehér zselatin
150 g darabos fehér csokoládébevonó
1 tojás (M), szétválasztva
1 EK cukor
1 EK narancslikőr (helyettesíthetjük narancslével)
150 ml habtejszín
A sötét mousse-hoz:
100 g darabos keserűcsokoládé
2 tojás (M), szétválasztva
2 EK cukor
1 csomag vaníliacukor
150 ml habtejszín
Az áfonyaöntethez:
250 ml áfonyanektár
2 csomag vaníliacukor
2 EK étkezési keményítő
100 g aszalt amerikai tőzegáfonya
Ezenkívül:
Menta vagy citromfű a tálaláshoz
- A zselatint beáztatjuk. A fehér csokoládébevonót forró víz fölött megolvasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. A tojásfehérjét keményre verjük. A sárgáját a cukorral és a narancslikőrrel krémesre verjük. A zselatint kivesszük és 1 EK forró vízben feloldjuk. Gyorsan belekeverjük a krémbe. Utána a csokoládébevonót is hozzáöntjük. A felvert tojáshabot és a tejszínt beleforgatjuk.
- A keserűcsokoládét edénybe tesszük és forró víz fölött megolvasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. A tojásfehérjét keményre verjük. A sárgáját cukorral és vaníliacukorral krémesre keverjük. Először a csokoládét, majd a felvert tojásfehérjét és a tejszínt beleforgatjuk.
- A világos és a sötét krémet rétegenként váltogatva poharakba töltjük. 1-2 órára hűtőbe rakjuk.
- Az áfonyanektárt a vaníliacukorral felfőzzük. A keményítőt kevés hideg vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a nektárhoz, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Beleszórjuk az amerikai tőzegáfonyát, hagyjuk kihűlni, időnként megkevergetjük. Az öntetet a mousse-ra csorgatjuk. Mentával vagy citromfűvel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 1 óra + hűtési idő
Tipp friss amerikai tőzegáfonyával: Az aszalt áfonya helyett szeptembertől januárig friss áfonyát is használhatunk. Főzzünk össze 250 g friss áfonyát 250 g áfonyanektárral, 4 EK cukorral és 1 csomag vaníliacukorral kb. 5 percig. Keverjünk 2 TK étkezési keményítőt egy kevés hideg vízbe, és adjuk hozzá. Egyet forraljunk rajta.
Tápérték adagonként:
Energia: 523 kcal / 2184 kJ
Fehérje: 8 g
Zsír: 32,1 g
Szénhidrát: 49 g
Hozzászólás zárolva.