Facebook hozzászólás
498

Feketeerdő torta

Igazi villantós, lenyűgöző torta, amivel zajos sikert fogunk aratni, ami teljesen indokolt is lesz, tekintve, hogy nem kevés munkát kell majd belefektetnünk az elkészítésébe. Vegyünk hát egy nagy levegőt, és álljunk neki!

Feketeerdő torta, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók a tésztához:
8 tojás
20 dkg barna cukor
4 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
3 dkg kakaópor
A töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
3 dkg vaníliás pudingpor
1 dl cseresznyepálinka
4 dl tejszín
2 ek porcukor
2 tk vanília kivonat
A díszítéshez:
3 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor, vanília kivonat
étcsoki forgácsok

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájákhoz 8 evőkanál meleg vizet adunk, hozzáadjuk a cukrot, és robotgéppel habos, könnyű masszává verjük. Ne spóroljunk az idővel, adjunk erre 8-10 percet. Ez a kulcsa annak, hogy a piskótánk szép magas legyen, ha megsült. Amikor ezt az állapotot elértük, csorgassuk hozzá a megolvasztott, de már nem meleg vajat. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjét, végül beleszitáljuk a kakaóval és keményítővel elkevert lisztet. Egy 24 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt szabunk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban megsütjük a piskótát. Ehhez kb. 35-40 perc kell. Ha biztosra akarunk menni, a sütő ajtaját támasszuk ki résnyire, így a sütés közben keletkező gőz távozni tud.  Ha megsült a piskóta, rácson hagyjuk kihűlni. Közben szűrjük le a befőttet, egy kevés lében oldjuk fel a pudingport, a maradék meggylevet forraljuk fel, adjuk hozzá a gyümölcsöt, öntsük bele a keményítőt, forraljunk rajta egyet, míg besűrűsödik. Tegyük félre hűlni. A piskótalapot lapjában vágjuk három részre, az alsó lapot tegyük vissza a tortaformába, locsoljuk meg a pálinkával, kenjük meg a meggypuding felével. Az időközben a porcukorral felvert tejszínhab felét simítsuk a pudingra, erre jön a második piskótalap, amit szintén meglocsolunk pálinkával, majd pudinggal és tejszínnel kenünk meg. Befedjük a harmadik piskótalappal, betakarjuk fóliával, és hűtőbe tesszük néhány órára. Tálalás előtt a díszítésre szánt tejszínt felverjük a porcukorral és a vaníliával, ezzel vonjuk be és díszítjük a torta külsejét. A tetejét csokoládé forgácsokkal, cukrozott cseresznyével díszítjük.

Meggyes, mákos torta
Bár a leírás bonyolultnak tűnhet, egy közepesen gyakorlott háziasszonynak a torta elkészítése nem megugorhatatlan feladat. Van benne rizikó, de azokat most mindjárt ki is lőjük. Az egyetlen komolyabb nehézség a mákos lapok megsütése, azaz inkább a sütőpapírról való eltávolításuk egyben. Mindenképpen várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a korongok, csak akkor van esélyünk törés nélkül pakolgatni a mákos korongokat.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!