Főzzön gyors vadast!
Valódi vadast készíteni otthon, elég bonyolult, több napos művelet, így aki szereti ezt az ételt, inkább étteremben fogyasztja.De otthon is készíthetünk hamis vadast, ha kedveljük a mártásos húsételeket.
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg marha felsál
1 nagy csomag vegyes zöldség (Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
2-3 dl. tejföl
2 evőkanál mustár
6-8 babérlevél
só, bors,
Elkészítés:
A húst megmossuk, hüvelykujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, mintha húslevesbe készítenénk elő. (Használhatunk mélyhűtött húsleves zöldséget, 1 zacskónyit, de a hagymát és a kelkáposztát, valamint – ha van benne – a paradicsomot és a paprikát vegyük ki.)
A felszeletelt húst egy külön serpenyőben, lisztezés nélkül, mindkét oldalán egy kevés forró olajban megfuttatjuk, hogy egy kis kérget kapjon.
A kuktafőzőbe kevés olajat teszünk, ráfektetjük a hús szeleteket, egyenként megsózzuk őket, rászórjuk a zöldséget és a babérlevelet, egy kicsit azt is megsózzuk. Megöntözzük 2-3 evőkanál olajjal, s felöntjük kb. 2 dl. vízzel. A kuktát lezárjuk, s fütyüléstől kezdve kb. 40 percig kis tűzön főzzük. Miután levettük a tűzről, megvárjuk míg a maradék gőz is távozik, majd kinyitjuk. Kivesszük és egy tálba tesszük a hússzeleteket, gondosan leszedve róluk a zöldséget. A zöldséget (a babérlevelet is) a szafttal együtt jól összeturmixoljuk. Ízesítjük a mustárral és bekeverjük tejföllel, majd visszatesszük a tűzre, s állandó keverés mellett kétszer-háromszor átrotyogtatjuk. Ráöntjük a mártást a húsra, levés tejföllel díszítjük a tetejét, s már találhatjuk is. Köretként zsemlegombóc a legfinomabb hozzá.
Tipp: Ha túl pikánsnak találjuk a mártást, tehetünk hozzá egy kis áfonya, feketeribizli, vagy szeder lekvárt.
Ha nincs kuktánk, jól záródó fedelű lábasban is készíthető, de hosszabb időt igényel, s a vizet időnként pótolni kell.
Hozzászólás zárolva.