Fűszeres indiai húsgolyók
Aki kedveli az indiai ízeket, a csípős, gazdagon fűszerezett ételeket, az imádni fogja ezt a bársonyos, telt szószban fürdő húsgolyós ételt.
Hozzávalók (24 db golyóhoz):
80 dkg darált hús (fele sertés, fele marha is lehet)
1 ek római kömény
1 ek őrölt koriander mag
1/4 ek kurkuma
1/4 ek őrölt gyömbér
2 ek koriander levél
ízlés szerint szárított chili
só és bors
Hozzávalók a mártáshoz:
1 fej vöröshagyma
1 db kápia vagy kaliforniai paprika
400 ml kókusztej
400 ml dobozos paradicsom
1 ek kurkuma
1/2 ek római kömény
1/2 ek őrölt koriander mag
1/2 ek őrölt gyömbér
2-3 ek koriander levél
só és bors
ízlés szerint chili
Elkészítés:
A fűszereket és a darált húst egy tálban összekeverjük, összedolgozzuk. Vizes kézzel közel azonos méretű, talán golflabda nagyságú golyókat gyúrunk, amiket aztán vékony olajon elősütünk. Nem szükséges teljesen átsütni, mert még a mártásban is rotyognak majd. Míg a húsgolyók sülnek, addig felteszünk rizst megfőni, és amikor elkészül, akkor koriander levéllel megszórjuk az egészet, majd alaposan össze is dolgozzuk a két összetevőt.
A serpenyőben szintén kevés olajon megpirítjuk a római köményt, a koriander magot, a kurkumát és a gyömbért – és amikor már igencsak intenzív az illat a konyhában, akkor jöhet az apróra darabolt vöröshagyma. Öntünk a hagymához a 1/2 dl vizet, majd hagyjuk, hogy a fűszerekkel klasszul összepárolódjon.
A sűrű és fűszeres alapot felöntjük kókusztejjel és paradicsommal, majd jöhet az apróra kockázott paprika, a koriander levél, a só, a bors és a chili. Úgy állítsuk be a csípősséget, hogy a végén ne lángoljon a nyelvünk, de azért pikáns és enyhén csípős legyen a mártás.
Hagyjuk, hogy a mártás szépen rotyogjon, majd amikor már besűrűsödött, és az ízek már szépen mutatják magukat – akkor már tálalhatunk is.
Hozzászólás zárolva.