Grillezett poblano paprika krémleves
Előre szólok, hogy amit most készítettem, az nem egy autentikus mexikói étel – csupán az alapanyag mexikói, legalábbis a magokat tekintve. Tavasszal, amikor kinn voltunk Eszterrel, akkor hoztunk egy zacskónyi poblanot, amiket természetesen meg is eszegettünk – a magokat azonban megszárítottuk. Esztike klasszul elültette a magocskákat, palántázott – a gyönyörű, napsütötte nyár pedig megtette a hatását – egy rakás paprikát sikerült a garázsunk oldalán és a hátsó kertben is megtermelni. Hetek óta esszük őket – most pedig a kisebbekből levest terveztem készíteni – aminek a folyamatát most láthatjátok – írja Hegyvári Zoltán.
Hozzávalók:
- 10-12 db kisebb méretű poblano paprika
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 fej burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek őrölt piros paprika
- 1/2 l alaplé
- 1 l víz
- 1/2 marék friss koriander
- 2-3 lap kukorica tortilla
- 1 ek vaj
- só és bors
- chili, amennyiben nem elég csípősek a paprikák ( tapasztalatunk szerint egy paprikán belül is van olyan rész amely csíp és ami nem, vagyis nem tudhatod, hogy amit épp eszel, az fog-e csípni, vagy nem. Nekünk most pont kellemesen csípős lett a leves… )
Elkészítés:
Én most ismét a kimagozással kezdtem a műveletsort – mert hát jövőre is szeretnénk majd szüretelni.
Szóval felvágtam a paprikákat, majd a grillrácson alaposan megsütöttem őket. Nem baj ha a bőr megbarnul, megfeketedik, mert úgyis lehúzzuk róluk őket. A grillrács oldalsó égőjén a lábasban a hagymát megdinsztelem, majd egy kevés paprikával felütöm. A lábasba mehet az alaplé, majd a fokhagyma, a felkockázott burgonya – szóval nagyjából minden. Persze a megsütött poblanókról ne feledkezzünk meg, ezek is mehetnek a lébe – majd full gázon mehet a főzés. Ha igényli a leveske, akkor még jöhet víz is – nálam kb. egy literre volt szükség.
Ha már kafa az ízvilág, akkor botmixerrel simára dolgozzuk – és ha kell, akkor még jöhet egy evés chili is. Levesbetétként tortilla lapokat csíkozok, majd egy serpenyőben kicsit átpirítom őket. Kiülünk az őszi napsütésbe, kanalazzuk a leveskét – és egy kicsit ismét Mexikóban vagyunk.
Hozzászólás zárolva.