Hagymás lepény
Sosem árt, ha tartunk a hűtőben – vagy a mélyhűtőben – egy-egy csomag leveles tésztát. Jöjjenek váratlan vendégek, legyen szükség gyors vacsorára, vagy csak nassolhatnékunk támad, a leveles tészta mindig jó választás.
Hozzávalók:
3-3 fej vörös- és lilahagyma, szálasra vágva
10 dkg markáns ízű sajt, pl. ementáli, parmezán megfelelő
1 csomag leveles tészta
só
bors
1 tojás a tészta lekenéséhez
olívaolaj
1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A leveles tésztát felengedjük, ha szükséges, vékonyra nyújtjuk, vagy ha frisset vettünk, kicsomagoljuk. A hagymát vágjuk szálasra, és az olaj és a vaj keverékén kezdjük el párolni. Az első tíz percben élénk kevergetés mellett puhítsuk, míg üveges nem lesz. Vigyázzunk, semmiképp se kapjon oda! Ha megpuhult, vegyük kicsire a lángot a hagyma alatt, és süssük 30-35 percig, amíg a hagyma édes és szép barnás nem lesz. Nem kell folyamatosan keverni, de ne hagyjuk magára, időnként forgassuk meg. Végül ízlés szerint sózzuk meg, adjunk hozzá bőven frissen őrölt borsot, és hűtsük ki. A kinyújtott, téglalap alakú leveles tésztát a széleitől kb. másfél centire egy kés hegyével karcoljuk meg, de ne vágjuk át! A középső részt bökdössük meg egy villával, sütés közben az a rész nem fog felpuffadni. A tészta közepére terítsük el a karamellizált hagymát, szórjuk meg a sajttal, végül a szabadon maradt széleket kenjük le tojással. 180 fokos sütőben süssük készre a lepényt. Akkor van kész az étel, ha a sajt megolvadt rajta, a szélei pedig szépen felmagasodtak és aranybarnára pirultak. Tálalhatunk a hagymás lepény mellé például tejfölt, de anélkül is megállja a helyét.
Hozzászólás zárolva.