Halleves
A magyarokat gyakran éri az a vád, hogy nem esznek elég halat, és ez igaz is. De hát nem vagyunk tengeri nagyhatalom, ritkán jutunk friss halhoz a tengerből. De ha mégis, a legjobb dolog, ami azzal a hallal történhet, ha főzünk belőle egy jó levest.
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
50 dkg burgonya kockára vágva
4 szál zellerszár apróra vágva
1 vöröshagyma kockára vágva
250 ml fehér bor
250 ml csirke alaplé
1 csomag petrezselyem
néhány szál kapor
1 kg fehér húsú tengeri hal (pl. sügér)
2 citrom leve
só
bors
Az alapléhez:
1,5 l hal alaplé
3 babérlevél
1 póréhagyma
4 szál kakukkfű
2 teáskanál szemes bors
Elkészítés:
Filézzük ki a halat! A hal fejéből és csontjaiból készítsünk alaplevet! A darabokat edénybe tesszük, hozzáadjuk a zöldséget és a fűszereket, majd 1,5 liter vízzel felöntve felforraljuk. 25 percig főzzük az alaplevet, majd leszűrjük, félretesszük.
Dobjuk a kockára vágott burgonyát, zellert, hagymát forró olívaolajra, főzzük kevergetve 10 percig. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a bort, a csirke- és hallevet, a petrezselymet és kaprot, főzzük a levest addig, míg a zöldségek megpuhulnak. Adjuk a leveshez a felkockázott halat és a citromlevet. A halnak elég 5-6 perc, hogy megfőjön. Ha kész a leves, fűszerezzük még ízlésünk szerint, majd turmixgépben pépesítsük. Tálaljuk felaprított fűszernövényekkel, pirítóssal.
Hozzászólás zárolva.