Házi hagymás teljes kiőrlésű kenyér
Nehéz igazán jó, 100%-ban teljes kiőrlésű kenyeret találni. Sokkal egyszerűbb és biztosabb, ha mi magunk sütjük. Ráadásul egy kis hagymával különlegesebbé tehetjük. Számos jótékony hatása mellett a népi gyógyászat a megfázásos betegségek ellenszereként is tekint rá.
Hozzávalók a kenyérhez:
- kb. 450g teljes kiőrlésű liszt (zab, rozs, tönköly, durum stb)
- kb. 3dl víz
- csipetnyi só
- 2-3ek kókuszolaj vagy más zsiradék,
- kb. 10g élesztő vagy kovász
- 1 fej hagyma felkockázva
Elkészítés:
- Az élesztőt egy kis langyos vízben megfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, hozzákeverjük az élesztőt is, és jól átgyúrjuk.
- Egy trapéz alakú sütőformába teszünk sütőpapírt, belehelyezzük a megformázott kenyerünket és letakarva állni hagyjuk még egy 40-50 percig, hogy hadd keljen.
- A sütőt 180°C- ra előmelegítjük és kb 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Tipp: én 40perc körül megkenem a tetejét felvert tojással, így szebben megsül és szép fényes barna lesz a teteje.
Jó sütögetést!
Silye Gabriella, BioTechUSA sporttáplálkozási szakértő
Hozzászólás zárolva.