Facebook hozzászólás
426

Házi kifli

A kelt tésztáknak nincs párja, annyira finomak, egyedül arra kell gondosan ügyelnünk, hogy a kelesztési időket tartsuk be. Ne akarjuk siettetni a folyamatokat, mert a kelt tészta esetében akárhogy is próbálkozunk, az élesztő fog nyerni.

Házi kifli, Kép: Fajcsák Sándorné
Kép: Fajcsák Sándorné

Hozzávalók:
25 dkg sima liszt
10 dkg teljes kiőrlésű  liszt
2,5 dl tej (+ 2 ek a lekenéshez)
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj
1 tk cukor
1 tk só

Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel. A maradék langyos tejet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.
A kétféle lisztet keverjük össze, adjuk hozzá a sót, majd kanalazzuk hozzá az élesztős tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával)
Osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.
Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.
A vékonyra kinyújtott tésztát a szélesebb felénél kezdve tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket.
Kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal.
Szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra) Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!