Hull a szilva a fáról…? Akkor süssünk lepényt belőle!
Imádjuk a szilvát befőttnek, lekvárnak, gombócnak és persze pálinkának is! Az első érett adagokból azonban mindig ezt a finom kelt lepényt sütötte meg nagyanyám. Jó indítása a szilvaszezonnak…
Hozzávalók:
Tésztához
● 50 deka liszt
● 2 deka élesztő
● 3 deci tej
● 2 tojás
● 3-4 evőkanál búzadara
● csipet só
Töltelékhez
● 1 kiló magvaváló szilva
● 10 deka porcukor
● egy mokkáskanál fahéj
● 2 deci tejföl
● 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a kicsit cukros langyos tejben, majd összegyúrjuk a liszttel, a tojással és a csipet sóval, és langyos helyen megkelesztjük. Ezután a tésztát centi vastagra kinyújtjuk, egy nagyobb kivajazott tepsibe tesszük, és meghintjük a búzadarával.
A kimagozott és hosszában kettéválasztott szilvákat szép sorban, magházával lefelé egymás mellé rárakosgatjuk a tésztára, a fahéjat elkeverjük a porcukorral, a tejfölt összekeverjük az olajjal, és meghintjük, illetve meglocsoljuk a várakozó szilvákat. Előmelegített sütőben magas hőfokon megsütjük. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő.
A kenyérlángost, magyarul a töki pompost kipróbáltad már! Kattints a receptre!
Hozzászólás zárolva.