Facebook hozzászólás
216

Indiai receptek-konyhaművészet otthon is

A földgolyó egyik legősibb kultúrája a szentírásokban lefektetett és Istentől eredő, kinyilatkoztatott tudáson alapuló védikus civilizáció. A bölcsek tanúsága szerint minden tudás, a legelvontabb filozófiai alapigazságoktól kezdve egészen a legapróbb mindennapi ismeretekig, Istentől ered.

Zöldfűszeres sós muffin

Ha hirtelen érkezik vendég, a muffint a legegyszerűbb elkészíteni. A muffin izgalmas is, mert annyiféleképpen lehet ízesíteni. Bár megszoktuk édességként, valójában sós csemegének legalább annyira jó!

Hozzávalók (1 csésze 2,5 dl):
1 csésze kukoricaliszt
1 csésze fehérliszt
Fél csésze reszelt füstölt sajt
1 tk sütőpor
1 tk só
¼ kk asafoetida (elhagyható)
1 ek apróra vágott friss zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom)
4-5 apróra vágott aszalt paradicsom
2,5 dl joghurt
3 ek olívaolaj
1 tk szódabikarbóna
1 ek szezámmag a szóráshoz

Egy tálba alaposan összekeverjük a kétféle lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, az asafoetidát, a zöldfűszereket és az aszalt paradicsomot. Újra elkeverjük. Egy másik tálban vegyítjük a joghurtot, a szódabikarbónát és az olajat. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és néhány mozdulattal eldolgozzuk. Megtöltjük vele az előkészített muffin formákat, és a tetejüket megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 200-220 fokon 10 percig sütjük, majd 180 fokon további 15 percig. Mielőtt késznek nyilvánítjuk, végezzünk tűpróbát. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk még 10 percig a formában, és csak azután szedjük ki a muffinokat.

Dahi szabdzsi – Sült zöldségek fűszeres joghurtban

Gyorsan elkészíthető, ünnepi étkezések kedvelt fogása.

Hozzávalók:
80 dkg krumpli
1 közepes fej karfiol
1 nagy pritamin
2 ek olaj
1,5 kávéskanál fekete mustár
2 kávéskanál római kömény
6 db szárított curry levél
Fél zöld erős paprika (elhagyható)
2 evőkanál reszelt friss gyömbér
1/2  kávéskanál asafoetida
1 kávéskanál kurkuma
2 dl tejszín
3 dl joghurt
2,5 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál citromlé
1 csokor korianderlevél vagy petrezselyemzöld apróra vágva
Olaj a sütéshez

Megtisztítjuk a zöldségeket, majd a krumplit és a pritamint kockára vágjuk, a karfiolt pedig rózsákra szedjük. Felmelegítjük az olajat, majd egymás után kisütjük benne a karfiolt, a pritamin és a krumplit. Szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. Egy lábosban elkészítjük az úgynevezett csonszot: felmelegítjük az olajat, beleszórjuk a fekete mustárt, és kevergetjük. Úgy két perc múlva a mustármagok kipattognak, ekkor lesz jó. Ha ezt nem várjuk meg, nem lesz íze a fűszernek. Hozzáadjuk a római köményt, a gyömbért, a chilit, s ezeket is 2-3 percig pirítjuk. Ha megvan, jöhetnek a porfűszerek: az asafoetida és a kurkuma. Néhány másodperc pirítás után beleöntjük a tejszínt és a joghurtot, sózzuk, cukrozzuk, beletesszük a citromlevet. Ha felforrt, hozzáadjuk a kisült zöldségeket és a zöldfűszert, és néhány perc alatt összeforraljuk.

Zöldborsós parata

A töltött parata zöldborsós formája, ráérős napok reggelije.

Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg fehér liszt
5 ek vaj
1 dl meleg víz
2 kk só

A töltelékhez:
2 ek ghí, tisztított vaj vagy olaj
1 ek apróra vágott zöldpaprika
2 cm hosszú friss gyömbér finomra reszelve
1/3 kk asafoetida
30 dkg zöldborsó
1 kk garam masala fűszerkeverék
2 kk citromlé
1 kk barnacukor
2 kk só
2 ek friss korianderlevél vagy petrezselyem
5 ek ghí vagy olaj a sütéshez

Először elkészítjük a parata tésztáját. A lisztet egy tálba tesszük, sózzuk, hozzáadjuk a vajat és a meleg vizet, majd gyorsan összedolgozzuk. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. A tésztának közepes állagúnak kell lennie, nem lehet sem túl kemény, sem túl lágy. Inkább a lágy felé hajlik, de ne legyen ragacsos, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. Ha elkészült, gondosan lefedve állni hagyjuk, hogy ne száradjon ki. Közben elkészítjük a tölteléket.
A zöldborsót megpároljuk, és villával összetörjük. Egy edényben felmelegítjük a zsiradékot, beletesszük a zöldpaprikát és a gyömbért, néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk az asafoetidát, még fél percig kevergetjük, majd rátesszük a párolt zöldborsót és a garam masala fűszereket. Pár percig még összesütjük, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a sót, a citromlevet, a cukrot és a finomra metélt koriandert vagy petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 10 gombócot gyúrunk, melyeket egyesével kerek lepényekké nyújtjuk. A közepére helyezzük a töltelék tizedrészét. Ekkor fogjuk a tészta széleit, és a tetején összefogjuk, mint egy batyut. Lecsípjük a felesleges tésztát, és kissé lelapítjuk. Az így kapott korongokat egy sodrófával óvatosan vékonyra nyújtjuk. A maradék lepénykékkel ugyanígy járunk el. Vigyázzunk, nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!

Egy palacsintasütőben egy kávéskanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első paratát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött paratával is.

Málnás malpura

A malpura több szempontból is ideális édesség a nyári szezonban. Egyrészt a gyümölcsszezonban ízletes joghurtot készíthetünk friss gyümölcsből, másrészt a joghurt kellemesen hűt a nyári melegben.

Hozzávalók:
20 dkg fehér liszt
8 dkg porcukor
1/2 kávéskanál sütőpor
1,5-2 dl tej szükség szerint
Zsiradék (olaj vagy ghí) a sütéshez
1 l joghurt
10 dkg cukor
25 dkg málna

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Fokozatosan öntjük hozzá a tejet, miközben habverővel simára keverjük. Egészen sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Ha megvan, negyed órára félretesszük, hogy a tészta pihenjen.
Közben fogunk egy nagy tálat, s összekeverjük benne a joghurtot és a cukrot. Megmossuk a málnát, a felét összenyomjuk és az egész szemekkel együtt a joghurthoz adjuk.
Ha a tészta már pihent, serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot, a tésztából kiveszünk egy teáskanálnyit, majd a bő, forró zsiradékba csúsztatjuk. Annyit teszünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér benne. Időnként megforgatjuk, 3-4 perc alatt aranyszínűre sütjük, s végül lecsöpögtetjük a fánkokat. Ha kissé kihűltek, a gyümölcsjoghurtba forgatjuk őket.

Jó étvágyat!

forrás: www.vegavarazs.hu

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!