Jamaicai Jerk oldalas
A mítosz helytálló: ha szaftos húst akarsz sütőben sütni, érdemes letakarni. Ennek az oka, hogy a tepsiben a víz által keletkezett mikroklíma megakadályozza a kiszáradást, nem pedig az, hogy a víz beleivódik a húsba. Ez a recept tökéletesen megmutatja, hogy lehetsz Te is tökéletes „otthonfőzős” szakács! Tálald Valentin-napra! Biztos a siker!
Hozzávalók 4 éhes szájhoz:
A mázhoz:
- 150 g paradicsom püré vagy ketchup
- 50 g méz
- 1 db habanero chilli
- 3-4 db szárított babérlevél
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csapott teáskanál szegfűbors frissen őrölve
- 1 csapott teáskanál koriander mag frissen őrölve
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál olíva olaj
- víz a hígításhoz
Elkészítés:
A húst első körben sózd meg és masszírozd át a fűszerekkel. Helyezd egy hőálló tálba, önts mellé 2 dl vizet és takard le 2 réteg alufóliával az edényt. Helyezd előmelegített sütőbe, légkeverés funkcióval. (Autentikus módon szabad tűzön vagy grillen készül, ezek híján tökéletes lesz sütőben is.) A gyorsabb változat 150 ℃-on 2,5-3 óra alatt, az időmilliomos verzió 80 ℃-on 5-6 óra alatt sül majd meg.
Készítsd elő a mázat hozzá. Vágd fel apróra a chilit és hagyd benne a magjait, ha tüzesebben szereted. Keverd össze a hozzávalókat egy tálban és adagolj hozzá annyi vizet, hogy sűrű, kenhető masszává álljon össze. A sütés végeztével vidd fel egy ecsettel a fényezést a hús felületére és 190 ℃-on, grillező funkción, fedés nélkül süsd pár percig, míg a máz karamellizálódik a felszínén. Ismételd meg újabb 2-3 réteg felkenésével és sütésével, így lesz a máz igazán fényes és ragadós. Tálald frissen a sültet egy gyors kevert salátával. Amennyiben több kalóriára vágysz, dobj a hús mellé még a sütés elején nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, burgonyát, sütőtököt, amik átveszik az edény alján a fűszeres húslé ízeit. Kellemes RAGADozást! Avagy – akár Valentin-napra is meglepheted vele a kedvesed! A siker nem marad el!
Hozzászólás zárolva.