Juhtúrós sztrapacska
Mindenki ismeri a juhtúrós sztrapacskát, ezt az isteni szlovák ételt, de csak kevesen készítik autentikusan. Ez a recept az, és megsúgunk benne egy titkot is, amivel könnyíthetünk az elkészítésen.
Hozzávalók (4 személyre)
1 kg krumpli
1 tojás
½ kávéskanál só
15 dkg füstölt szalonna
kb. 30 dkg finomliszt
15-20 dkg bryndza
1 tömlős natúr tejszínes sajtkrém (Medve)
1 pohár tejföl
só
Elkészítés:
A füstölt szalonnát vágjuk apróra, és pirítsuk ropogósra.
Közben a krumplit megpucoljuk, és turmixgéppel pépesítjük. Lehet a sajtreszelő megfelelő oldalával is próbálkozni, de egy kiló esetén is irgalmatlan izomláz lehet a vége. Régen én is úgy csináltam, de a nagymamám nemrég elárulta a titkot, márpedig ő éveken át minden szombaton ezt főzött a nagyapám kívánságára. Ha a krumpli kész, felteszünk egy nagy lábas sós vizet főni. A pépesített nyers krumplihoz hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, és addig adagoljuk hozzá a lisztet, míg kelt tészta állagú masszát nem kapunk.
A nokedlihez hasonlóan lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük. Viszont mivel itt nyers krumpliról van szó, várjuk meg, míg a kis sztrapacsok felúsznak a felszínre, és ezután még 1-2 percig főzzük őket. A víz tetején fehér hab keletkezik – ez a krumplikeményítőtől van, ne ijedjünk meg tőle. A kész galuskát a füstölt szalonna zsírjával keverjük össze azonnal, különben összeragad. A krumplitól kapja jellegzetes szürke színét is, ez se kedvtelenítsen el senkit. (Ennek hiányában buknak le az éttermi sztrapacskának álcázott nokedlik.) A galuskát egy teflon serpenyőben kezdjük melegíteni. Morzsoljuk rá a bryndzát, nyomjuk rá a tömlős sajtkrémet, és adjuk hozzá a tejfölt. Folyamatos kevergetés közben forrósítsuk át az egészet, majd vegyük le a tűzről. A pirított szalonna maradékával és apróra vágott újhagymával tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.