Kakaós csiga, a kényeztető reggeli
Kevés jobb dolgot ismerek, mint a házi kakaós csigát. Erre ébredni vasárnap reggel pedig maga a kéjmámor. De egye fene, ha bármelyik hétköznap reggel ezzel ébresztenének, azt se bánnám!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
összesen kb. 10-12 dkg vaj
2 teáskanál porélesztő
3 dl tej
1 tojássárgája
4 evőkanál cukor
1 mokkáskanál só
A későbbi műveletekhez:
3 evőkanál holland kakaó
5 evőkanál cukor
1,5 dl tej
a maradék vaj
Elkészítés:
A fenti anyagokat beleteszem a kenyérsütő gépbe (alulra a tejet, tojást, a vajból kb. 5-6 dekát vagy olvasztva, vagy igen puha állapotban, felülre a liszt-cukor-só-élesztő quartettet), majd elindítom a gépet. Másfél óra múlva csodaszép, könnyen kezelhető tésztám van. Kinyújtom egy kétszer olyan hosszú, mint amilyen széles téglalappá, megkenem a maradék vaj felével, megszórom a cukor és a kakaó keverékével. Felcsavarom a hosszanti tengelye mentén, majd kétujjnyi szeletekre vágom. Itt van az akció egyetlen necces része: nekem a vaj nem „fogta meg” a cukros kakaót, és igen sok kiszóródott a csigákból a deszkára. Ezt a kakaót a későbbiekben kis tenyeremmel összesöpörtem és rászórtam a csigák tetejére. Csak nem hagyok ennyi finom kakaót kárba veszni? Szépen egymás mellé ültettem a sütőpapíros tepsiben a csigákat, majd betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe. Negyedóra múlva meglocsoltam őket a felforrósított tejjel, amibe beleapplikáltam a maradék, úgy kávéskanálnyi vajat, majd még negyedórára visszatoltam sülni a tésztát. Isteni volt!
Hozzászólás zárolva.