Karamellás tiramisu torta
A mascarpone alapú krémsajtos, tejszínes krém a világ egyik legfinomabb ételei közé tartozik. Az olaszok nagyon értenek a tiramisu készítéshez, aminek ez a krém az alapja. Csánk Györgyi csodálatosan szép – és biztos nagyon finom – tortát kreált belőle.
Hozzávalók:
alap
1 nagy csomag babapiskóta
3-4 dl kávé
1/2 dl karamellszirup
krém
3 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
6 cl Amaretto likőr
1/2 kg krémsajt
2 evőkanál porcukor
karamellszirup
6 evőkanál cukor
1 dl víz
kis öntet Amaretto
1 t.k. étkezési keményítő
grillázs
1-2 dkg dió v. mandulabél
3 evőkanál cukor
A torta elkészítése
Vegyünk elő egy 18 centis tortaformát, béleljük ki fóliával. A forma belsejét vékonyan kenjük át olajjal, akkor könnyen odatapad a műanyag fólia.
Főzzünk egy jó nagy adag kávét (lehet instant is), amit ízesítsünk kevés karamellsziruppal.
A babapiskótákat egy pillanatra nyomjuk a kávéba és béleljük ki vele a forma alját (ne áztassuk szét a piskótát).
A sajtkrémet tegyük egy tálba.
A tejszínt a habfixáló segítségével verjük kemény habbá, majd keverjük el óvatosan a sajttal. Ízesítsük porcukorral és Amaretto likőrrel. Bevallom, a cukrot sajnáltam, de a likőrrel elég nagyvonalúan bántam.
Az elkészült krémet simítsuk a beáztatott piskótákra. A sajtkrém tetejét meglocsoltam karamellel, de a következő réteg piskóta magába-szívta, így nem volt annyira látványos, de az íze megmaradt (talán sűrűbbre kéne főzni a karamellt, akkor megmaradna).
A karamellre megint rétegezzünk áztatott piskótát, majd a sajt és karamell következik. Addig ismételjük a rétegeket, amíg a forma legtetejéig érünk. Sajt legyen a záró.
Tegyük 1 napra a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.
Másnap vegyük ki a formából, húzzuk le róla a fóliát és tegyük tányérra, gazdagon locsoljuk meg a karamellszósszal és szórjuk meg a grillázzsal.
szósz: 6 evőkanál cukrot tegyünk egy lábasba és hagyjuk hevülni. Amikor már felolvadt a cukor, csak akkor kevergessük. Addig kevergessük, amíg gyönyörű borostyánszínt kap. Ekkor öntsük fel a keményítővel elkevert vízzel, és locsoljunk rá az Amaretto likőrből is. Hagyjuk megint felforrni, és főzzük addig, amíg sűrű szirupot kapunk. Hűtsük le.
grillázs: A cukrot tegyük egy lábosba, hagyjuk karamellizálódni, amikor eléri a megfelelő színt, szórjuk bele a diót vagy mandulát, és borítsuk egy szilikonlapra.
Teljes kihűlés után, mozsárban törjük durvára.
https://www.eletforma.hu/kitchen-aid
Hozzászólás zárolva.