Facebook hozzászólás
705

Kata féle katalán paella

Miután Barcelonából haza jöttünk, még égett bennem a paella láz, így nem törődve az itthoni hőséggel természetesen nekiláttam az itthoni elkészítésnek. Azt érdemes tudni, hogy a paella mindenképpen tengerből jövő finomságokkal kell, hogy készüljön.

Katalán paella, Kép: receptguru.cafeblog.hu
Kép: receptguru.cafeblog.hu

Hozzávalók:

2 csésze (kb. 400 g) rizs (arborio-barna vagy fehér, vagy normál rizs – nálam most normál barna rizs volt)
1 fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
100-150 g tengeri herkentyű (én most csak garnélát használtam, de mehet bele, kagyló, tintahal, polip, halfilé is)
2 evőkanál füstölt fűszerpaprika (ha nincs a klasszikus is megteszi)
1 csipetnyi tört chili
1,5 liter alaplé (zöldség vagy csirke)
1,5 dl száraz fehérbor
kb. 2 evőkanál paradicsompüré
oregánó, bazsalikom
tálaláskor friss fűszernövény (nálam most petrezselyem)
Elkészítése:

Az olajon az áttört fokhagymát a tört csilivel megfuttatom, nagyon rövid idő kell neki, 1 perc elég, nehogy odakapja. Hozzáadom a fűszerpaprikát, majd a hagymát is, kevergetem, míg a hagyma üvegesre párolódik, szükség szerint kicsit öntök hozzá az alapléből. Miután a hagyma megpuhult hozzáadom rizst, majd azonnal beleöntöm a fehérbort, folyamatosan kevergetem, amíg a bor elpárolog.
Az alaplé folyamatos adagolása mellett továbbfőzöm a rizst. Fontos, hogy mindig kb. egy merőkanálnyit teszek az alapléből. Hozzáadom a paradicsompürét is, amikor már majdnem elkészült mehetnek bele a tengeri herkentyűk, ezeknek csak 2-3 perc szükséges. A végén, miután lezártam hozzáadom a friss petrezselymet is és átkeverem.

Katalán krém, Kép Kandikó Éva
Kép. Kandikó Éva

 

 

 

Tipikus katalán édesség, nem azonos a franciák créme brulée-jével, és erre a katalánok nagyon is kényesek. Mivel nem bonyolult elkészíteni, szívből ajánljuk a kipróbálását. Egy paella utáni desszertnek hamisítatlan katalán hangulatot teremthetünk vele. Receptért katt a képre!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!