Kávés, diós kocka
Retró sütemény a javából, a pudingpor és a vajkrém elengedhetetlen hozzávalója, ami a mai modernebb sütési alapanyagok között kevésbé talál helyet. De ami régi, nem biztos, hogy nem is jó!
Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg cukor
8 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó
a krémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 evőkanál instant kávépor
5 dkg csokoládé dara
2 banán (elhagyható!)
10 g zselatin (vagy expressz zselatin, melyet a felvert tejszínbe kell keverni)
1 egész doboz vajkrém
Elkészítése:
A pudingot előírásszerűen megfőzzük, kihűtjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a fele cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük a megmaradt cukorral. A sárgáját ráöntjük a fehérjére és hozzáadjuk a lisztet meg a kakaót, majd könnyedén összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük.
A zselatint felöntjük 0,5 dl vízzel és duzzadni hagyjuk, majd felforrósítjuk (de nem főzzük), vagy pedig az expressz zselatint keverjük bele a felvert tejszínbe. A kávéport 1 evőkanál vízben feloldjuk, a tejszínt pedig felverjük. Az időközben kihűlt pudingba belekeverjük a zselatinos tejszínt, a feloldott kávét, a vajkrémet, és habverővel összekavarjuk. Felét rákenjük a piskótára, kirakjuk banánkarikákkal, és befedjük a megmaradt krémmel. Ha elhagyjuk a banánt, az egész krémet kenjük a tetejére. Szórjuk még meg apróra vagdalt dióval is. Egy éjszakára hűtőben dermedni hagyjuk, és másnap szeletekre vágjuk.
Hozzászólás zárolva.