Kókuszos, banános és chilis csirkemell csíkok chapatival
Az indiai konyha ízvilágát sokan szeretik, még akkor is, ha az európai ember számára vannak benne „érdekes” kombinációk. Ilyen ez a kókuszos, banános csirke is, ami mindenképpen érdemes a kipróbálásra.
Hozzávalók:
1-2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl kókusztej
2-3 dl húsleves alaplé
1,5-2 db banán
1-2 db lime
1,5-2 ek Bombay fűszerkeverék vagy ( curry, kurkuma, fehérbors, petrezselyem, gyömbér )
1,5 ek kókuszreszelék
0,5 ek chili
só és bors
Elkészítés:
A csirkemelleket közel egyenletes méretű kockákra vagy csíkokra vagdossuk, majd sózzuk és borsozzuk őket. A lime-okat a húsokra facsarjuk, alaposan összekeverjük őket – és 10-15 percre a hűtőbe tesszük az edényt. A hagymát és fokhagymákat felaprózzuk, a banánokat felkarikázzuk és a fűszereket is előkészítjük. Elővesszük a wokunkat vagy keresünk valami nagyobb serpenyőt – és vékony olajon elősütjük a csirkemell csíkokat. Először kifehérednek, majd kevés levelet eresztenek, azután pedig finoman elkezdenek pirulni. Na ekkor kiszedjük őket egy tálba, a wokban pedig elkészítjük a kókuszos, banános alapot.
A wokba még egy kevés olajat öntünk, jöhet a hagyma és fokhagyma, amiket elkezdünk pirítani. Amint színük lesz, akkor jöhetnek a banán karikák, majd a fagyasztott húsleves alaplé és a kókusztej. Az alapba kanalazzuk a fűszereket és a kókusz reszeléket, majd hagyjuk klasszul rotyogni az egészet. Jöhet még só és bors, majd addig főzzük az egészet, amíg a banánok szét nem esnek. Érkezhetnek az elősütött csirkemell csíkok, amikkel tovább főzöm a kókuszos, banános alapomat. Ha még kívánja, akkor sózom, borsozom és chilizem az ételt – tálaláskor pedig az egyszerűségre törekszem, vagyis a tányérra kerül egy chapati, majd erre egy jókora adag hús és mártás.
Nagyon érdekes az íz, nagyon nehéz lenne megmondani, hogy banán és kókusz volt az alap. Ha jól ügyeskedtünk a chilivel, akkor nem lett nagyon csípős a végeredmény, viszont pikáns és kellemes lett az ízvilág. Zoltán többi receptje itt.
Hozzászólás zárolva.