Kókuszos panna cotta pite gyümölcsökkel és Raffaelloval
Fördős Zé gaszroblogger nem főz karácsonyi menüt, ám megosztotta velük egyik legkedvesebb desszertjét. A panna cottás gyümölcsös pitének már a látványa is emeli az ünnep fényét. Hát még az íze!
Alapanyagok az omlós-ropogós pitetésztához:
- 350 g liszt
- 50 g porcukor
- 5 g só
- 270 g hideg vaj
- 1 tojás
- 1 ek hideg víz
A panna cottához:
- 5 dl sűrű kókusztej (kis piros konzerv shan’shi)
- 3 dl víz
- 50 g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor v. egy rúd vanília
- 8 lap zselatin
A díszítéshez:
- 50 dkg bogyós gyümölcs vegyesen
- 8 db Raffaello praliné
Elkészítés:
A tésztához lazán összegyúrjuk a lisztet, a porcukrot, a sót, a kockákra vágott hideg vajat, a tojást és a hideg vizet, úgy, hogy ügyelünk rá, hogy ne dolgozzuk túl. Egy fél órát hűtőben pihentetjük, majd egy lisztezett deszkán egészen vékonyra (kb. 3 mm) nyújtjuk és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. A felesleget levágjuk és egy alufóliával kibélelve babot öntünk rá nehezéknek, és így sütjük 180 fokon 15 percig. Ezután eltávolítjuk a nehezéket, kevés vízzel felvert tojással kikenjük és további 10 percig sütjük.
A panna cottához a sűrű kókusztejet vízzel hígítjuk, hogy tej sűrűségű legyen, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliát. 80 fokosra hevítjük és hozzáadjuk a hideg vízben 5 percig áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Elkeverjük és az elősütött pitébe öntjük, majd rögtön lehűtjük (lehetőleg 15 percig sokkolóban, utána hűtőben.)
A megszilárdult panna cottára bogyós gyümölcsöket és Raffaello pralinékat szórunk és így tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.