Kólás muffin
Első hallásra és ízlelésre mindenki a Cola ízét keresi. Igazából itt az üdítő ital szénsav tartalmát használjuk térfogatnövelőnek, ezzel könnyítve a tésztát. A másik problémát a tejszín és Cola ízének összepárosítása okoz. Ez sokaknak okoz egy kis visszatartó erőt, a recept kipróbálásában. Tapasztalatból mondom, ez a két ellentétesnek tűnő alapanyag nem érződik a kész tésztában.
Hozzávalók:
– 220 gr liszt
– 30 g kakaó
– 150 g cukor
– 1 cs. sütőpor
– 2 tojás
– 50 g olaj
– 50 g folyékony tejszín
– Coca Cola 125 gr (de lehet light, zéró vagy az általunk kedvelt márka)
– 25 g csokoládé gyöngyöt
Máz:
– 100g porcukor
– 1 evőkanál kakaó por
– 2-3 evőkanál Cola
Elkészítés:
Keverjük ki a tojást a cukorral habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá az olajat, folyékony tejszínt és kólát a végén. Jól dolgozzuk össze.
Szitáljuk össze, a lisztet, a sütőport és a kakaót, és adjuk hozzá a folyékony tojásos-cukros -tejszínt. Keverjük össze, de nem sokáig. Vajazzuk és lisztezzük ki a muffin formákat, vagy tegyünk bele muffin papírokat. Kanalazzuk bele a tésztát, szórjuk meg a csokoládé forgáccsal, tegyük 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 percre.A mázhoz keverjük ki egy kevés Colával, addig míg a cukor elolvad, majd adjuk hozzá a kakaót és a maradék Colát is. Ezzel vonjuk be, és hagyjuk egy megdermedni. Érdemes a mázat, eredeti, gyári porcukorral készíteni, mert abban van annyi keményítő, amitől meg fog kötni. Ha házilag készítünk porcukrot, a daráláskor tegyünk hozzá egy csapott mokkáskanál (kukorica) keményítőt, így be fog sűrűsödni a mázunk.
Hozzászólás zárolva.