Körözött
Egyre gyakrabban talákozom körözött név alatt mindenféle túrókrémekkel. Vannak finomak is közöttük, ám a körözöttnek jól felismerhető jellemzője, hogy nem tehéntúró hanem juhtúró adja az alapját és jellegzetes ízét. Drágább ugyan, de megéri a valódi körözött utánozhatatlan aromája miatt.
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró
3-4 evőkanál vaj
fél fej vöröshagyma
pirospaprika
köménymag
3 tv paprika
A juhtúrót a vajjal simára keverjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a fűszereket. A kömény kihagyható, ha valaki nem szereti, eltekinthet tőle. Ha már krémes a körözöttünk, akkor mehet a hűtőbe. Ha igazán szépen akarjuk tálalni, akkor érdemes megmosott, kicsumázott paprikába tölteni, így tenni fridzsiderbe.
A körözöttnek jót tesz, ha 6-8 órát áll, így összeérnek az ízek és a vaj visszakeményedik. A paprika vágásakor így helyes kis szeleteket kapunk. Persze, ha nem töltjük paprikába, csak eknyérre kenjük, akkor is nagyon ízletes.
A fenti adag 6-8 szelet kenyérhez elegendő mennyiség.
Hozzászólás zárolva.