Facebook hozzászólás
991

Különleges zöld diós receptek húsvétra

A nagymamáink által őrzött zöld dió legenda napjainkban ismét megelevenedik. Az elmúlt évtizedekben inkább házi likőrként fogyasztott ritkaság új, modern köntösben indult hódító útjára a gyomrok és szívek megnyeréséért. A zöld dió egy növekvő népszerűségű, hungarikum-számba menő gasztronómiai különlegesség, amely önmagában és ételkiegészítőként is fogyasztható, s amely egyedi ízvilágával igazi kulináris élményt nyújt.

A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A dió csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. Azon kevés ételek egyike, amelyet számos más étellel együtt, különböző tálalásokban, de önmagában is lehet fogyasztani. Leggyakrabban kacsához, libához és vadakhoz fogyasztják, kiváló alkotó eleme lehet a sajttálaknak, kacsa- és libamájas készítményeknek, vadételeknek. Desszertként fagylalt mellett vagy gyümölcssalátában érvényesül igazán. Leggyakrabban szirupban találjuk meg, amelyből kiemelvén a diókat, az enyhén diós, fűszeres illatú és ízű édes finomság számos recept kitűnő alkotóelemévé válhat.

Receptek ínyenceknek


Zöld diós juhsajtkrém friss pirítóson

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg juhtúró

20 dkg fetasajt

1 dl tejföl

fél deci extra szűz olívaolaj

őrölt fekete bors

1 csokor petrezselyem

5 dkg Golden Food zöld dió

Elkészítés:

1. A juhtúrót, a fetasajtot és a tejfölt keverőtálban simára keverjük (konyhai robotgéppel a legegyszerűbb). Az olívaolajat hozzáadjuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd a durvára vágott zöld diót beleforgatjuk.

2. A krémet friss pirítósra kenjük, tetejét zölddió-szeletkékkel és petrezselyemmel díszítjük.

3. Tálaláskor a zöld dió szirupjával ízlés szerint meglocsolhatjuk.

Elkészítési idő: 15 perc


Zöld diós pecsenyelibamáj-krémmel töltött hasé

Hozzávalók:

40 dkg pecsenyelibamáj

4 evőkanál olaj

1 kisebb vöröshagyma

só, őrölt fekete bors

1 dl főző tejszín

1 kiskanál fölaprított friss zsálya

1 tojás

5 dkg Golden Food zöld dió

2-3 szem aszalt szilva

1 doboz készen kapható leveles vajas tészta

1 tojássárgája

Elkészítés:

1. A májat leöblítjük, az esetleg rajta lévő fehéres hártyákat levágjuk róla, majd kisebb kockákra daraboljuk. A fölaprított hagymát az olajon megfuttatjuk, a májat rádobjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve készre sütjük. Kissé kihűtjük, a tejszínt hozzáadjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A tojást és a zsályát belekeverjük, majd a kis kockákra vágott zöld diót és az aszalt szilvát is hozzáadjuk.

2. A tésztát enyhén lisztezett asztalra terítjük, majd egy 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kb. 20 kerek lapocskát szúrunk ki. Ebből 10 darabot sütőpapírral kibélelt tepsire fektetünk. A maradék kerek lapok közepét egy 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A sütőpapíron lévő lapocskákat, felvert tojássárgájával megkenjük, a kiszúrt üres közepű korongokat egyenként ráfektetjük, majd ezt is megkenjük tojássárgájával. Az így elkészített tésztakosárkákat a libamájkrémmel megtöltjük, majd előmelegített sütőben, 190°C-on kb. 15 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Fogasfilé bazsalikomos parmezánmorzsával, zöld diós citrussalátával és tejszínes gratenburgonyával

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg bőr nélküli fogasfilé

0,3 dkg fehér kenyér

1 csokor friss bazsalikom

6 dkg parmezán

4 dkg vaj

tengeri só, frissen őrölt bors

A gratenburgonyához

40 dkg burgonya

4 dl tejszín

1 gerezd fokhagyma

szerecsendió

őrölt fekete bors

tengeri só

vaj a tepsi kikenéséhez

A salátához:

1 jégsaláta

4 levél lollo rosso

1 grapefruit

1 narancs

fél deci olívaolaj

1 evőkanál méz

diónyi gyömbér

tengeri só, őrölt fekete bors

2 darab Golden Food zöld dió

Elkészítés:

1. A fogast vékony, tenyérnyi szeletekre vágjuk. Enyhén besózzuk, beborsozzuk. A tepsit vékonyan kivajazzuk, a fogasszeleteket ráfektetjük.

2. A morzsához a kenyeret lehéjazzuk, a kenyér belét, apró darabokra tépjük, sütőben kissé megszikkasztjuk. A fölaprított bazsalikommal, a parmezánnal meg az olvasztott vajjal összedolgozzuk. Az így elkészített ízes morzsát a halszeletek tetejére halmozzuk, majd előmelegített sütőben 180°C-on ropogósra sütjük.

A gratenburgonyához a burgonyát megtisztítjuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A tejszínt megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük. A szeletelt burgonyát hozzáadjuk, és jól összekeverjük. Kivajazott, 5 centi mély tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 140°C-on 50 percig sütjük.

A salátához a jégsalátát és a lollo rosso salátát megmossuk, leszárogatjuk, és falatnyi darabokra tépjük. A citrusokat kifilézzük, a visszamaradt gyümölcshús levét kifacsarjuk, a gyümölcsfiléket, meg a vékony szeletekre vágott zöld diót rászórjuk, a salátával összeforgatjuk. A gyümölcs levét az olívaolajjal, a mézel és a reszelt gyömbérrel összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd a salátára öntjük, és jól behűtjük.

Tálaláskor a halat a felkockázott gratenburgonyával és a salátával körítjük.

Elkészítési idő: 1 óra

Áfonyás-zöld diós gyümölcskenyér

Hozzávalók:

1 pohár natúr joghurt

3 tojás

1 joghurtospohár cukor

1 joghurtospohár olaj

2 citrom reszelt héja

1 citrom kifacsart, átszűrt leve

2 joghurtospohár liszt

5 dkg darált mák

2 teáskanál sütőpor

10 dkg aszalt áfonya teában vagy rumban megáztatva, lecsöpögtetve, apróra vágva

3-4 db Golden Food zöld dió

vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát kivajazunk, kilisztezünk. Robotgéppel a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet hozzáadjuk, simára keverjük. Ezután egy külön tálkában a lisztet, a darált mákot, az aszalt áfonyát és a sütőport összeforgatjuk, végül a kis kockákra vágott zöld diót is beleszórjuk. A lisztes keveréket fakanállal a joghurtos masszába forgatjuk. A tészta ezzel készen van.

2. A tésztát az előkészített püspökkenyér-formába töltjük, kb.50 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy beleragadjon.

3. Ha a püspökkenyér megsült, amit érdemes „tűpróbával” is ellenőrizni, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!