Lasagne, az adu ász
Lasagnét szoktam készíteni ünnepekkor, hétköznapokon, tavasszal, ősszel és télen. Nyáron csak azért nem, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt 35 fokban. Ebből következik, hogy sosem rendelek étteremben lasagnét, mert ennél jobban elkészítve még sosem ettem étteremben, akkor meg minek kísérleteznék? Nem mondom, ha először főzöl lasagnét, nem lesz túl egyszerű, de nincs más dolgod, mint ezt a leírást hűen követni, és akkor garantált a siker.
Hozzávalók:
lasagne lapok, ehhez az adaghoz 9 darabot használtam fel
7 dl sűrű paradicsomszósz
2 db karcsú cukkini
1 db padlizsán
1 db sárgarépa
4 db újhagyma
3 db zellerszár (nem érdemes kihagyni, nagyon jól harmonizál a paradicsom ízével)
1 db piros színű kaliforniai paprika
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg parmezán/grana padano reszelve
fehérbors
só
2 evőkanál olívaolaj
bazsalikom, rozmaring, oregánó ízlés szerint, persze az a legjobb, ha minden friss formában van,
de a szárítottól sem sértődik meg az étel
Elkészítés:
A zöldségeket összedarabolom, a padlizsánt kockákra vágva szűrőbe teszem, megsózom, és hagyom 10 percet, hogy kiizzadja a levét. Ez azért fontos, mert ha már kissé idősebb darabot sikerült vennünk, előfordulhat, hogy a padlizsán keserű, de ezzel a sózásos módszerrel megszabadulhatunk a kesernyésségétől. Ha letelt a tíz perc, öblítsük le a kockákat, szárítsuk le a padlizsánt. A répát uborkagyalun engedjük át, az újhagymákat elég kettőbe-négybe vágni, a zellerszárat 3 mm-es darabokra, a cukkinit fél centisekre. A paprikát is hasonló darabokra aprítjuk. (Mehet még bele brokkoli és zöldborsó is, nekem most nem volt itthon egyik sem.) Amikor mindent összekaszaboltunk, egy kevés olívaolajon pirítsuk meg a zöldségeket, elég hozzá kb. 6-8 perc. Nem kell puhára párolni, de ne legyenek már kemények. Pirítás közben szórjuk meg a zöldségeket a bazsalikommal, rozmaringgal és oregánóval, de sózni csak a végén sózzuk meg egy kicsit. Ha kész, tegyük félre az edényt.
Hozzászólás zárolva.