Facebook hozzászólás
1 747

Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval

Ha szereted a déli ízeket, akkor dobd fel a karácsonyi menüsort is egy hamisítatlan mediterrán étellel. Ez a remek kacsasült fűszereivel és különleges hozzávalóival olaszos napfényt varázsol a karácsonyi hangulatba.

Lehet egy kicsit olaszos az ünnepi menü

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 kacsacomb,
  • 30 deka kacsamell,
  • 10 deka angolzeller,
  • 10 deka sárgarépa,
  • 10 deka vöröshagyma,
  • 20 deka (4 kisdarab cékla) cékla,
  • 32 deka carnaroli rizs,
  • 4 deka vaj,
  • 3 deka mogyoróhagyma,
  • 5 g friss zsálya,
  • 5 g friss kakukkfű,
  • 5 g friss rozmaring,
  • 1l húslé,
  • 0,5 l testes vörösbor,
  • parmezán, só, bors, kevés liszt

A kacsa elkészítése:
A kacsacombokat beletesszük egy serpenyőbe, hogy lepiruljon a bőrük. A serpenyőbe helyezünk még sárgarépát, angolzellert, vöröshagymát, majd leöntjük a bor egy részével. Miután a kacsa bőre kissé lepirult, kiszedjük a serpenyőből és átrakjuk egy tepsibe. Ráöntjük a szószt, amelyben pirult a kacsa, majd hozzáteszünk egy kakukkfűből, rozmaringból, zsályából álló kis csokrot, amit spárgával kötünk össze. 140 fokon 1,5 óráig sütjük, és folyamatosan öntsünk még hozzá a vörösborból, hogy ki ne száradjon.
A kacsamelleket egy másik serpenyőben közepes lángon elősütjük, majd pár fokhagymával együtt betesszük ezt is a sütőbe 10-15 percre.
Ha kész a kacsacomb, öntsük le róla a szószt, amelyben készült, ugyanis azt vissza kell forralni egy kis liszttel, valamint szűrőn átpasszírozni. Ha kevésnek tűnne, akkor még egy kis vörösborral lehet hígítani. A kacsát sóval, borssal ízesíthetjük.

Rizottó elkészítése:
A céklákat feldaraboljuk, majd fele részét húslében megfőzzük, a másik felét pedig fóliába csomagolva egy órán át 180 fokon sütjük.
A gyöngyhagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Ezután az egészet felöntjük a húslével és folyamatos kevergetés mellett 20 percig főzzük. Az első 10 perc után hozzá kell adni a rizshez a sült céklákat is, ami megadja az üde piros színét. Hogy még krémesebb legyen, a kész rizottóhoz adjunk hozzá egy kis parmezánt és a maradék vajat.

A sült kacsa íze remekül harmonizál a céklás rizottó édes krémességével.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!