Májas paprikafalatok – az esti sörözéshez
Ahhoz, hogy feldobjuk a nyáresti sörözésünket valami finomsággal, nem kell zsíros, nehéz és bonyolult falatokban gondolkodnunk. A karakteres sötét lágerek karamell malátájához például kiválóan illenek a különböző gombás és májas ételek. Most egy különleges, de egyszerű receptet ajánlunk.
Amíg keressük Magyarország Sörkorcsolyáját, addig Vásárhelyi István sörgasztronómus receptjei, remek példát mutatnak, milyen egyszerűen és gyorsan elkészíthető egy sörkorcsolya, mely a sörözés közben keletkező éhségérzetet is hatékonyan elmulasztja.
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg máj (lehet karakteresebb csirke vagy sertés, de lágyabb, krémesebb pl. kacsa)
2 evőkanál édes mustár (vagy mustár és méz 2:1 keveréke)
2-3 kápia paprika
4 szelet rozskenyér
3-4 dkg vaj
kevés zsír és apróra vágott hagyma a sütéshez
1-2 szár újhagyma
balzsamecet
ízlés szerint bors, majoranna vagy friss koriander
Elkészítjük a májkrémet:
a zsíron és kevés hagymán megsütött májat botmixer segítségével összedolgozzuk a vajjal, mustárra és fűszerekkel. A krémet kicsumázott paprikákba töltjük, kicsit a hűtőbe tesszük, majd a töltött paprikát felszeleteljük. Szaggatóval köröket vágunk ki a kenyérből, majd ráhelyezzük a szeletelt paprikás májat. A újhagymát apróra vágjuk és leöntjük a balzsamecettel. Hagyjuk pár percig állni, végül ezzel az ecettel bolondított hagymával, frissen őrölt borssal és zöld fűszerekkel díszítjük a falatkákat. A máj és a kávés-csokis ízvilágú maláta harmóniája mellett a balzsamecettel ízesített édes-fanyar hagyma és a paprika édeskés, roppanós friss ízei szépen összesimulnak a barna sörök aromáival és a pörkölt maláták enyhe fanyarságával.
A kolbászos szendvicspogácsa bár hagyományos, de nagyon kiváló rágcsálni való a sörök, borok mellé.
Hozzászólás zárolva.