Mákparfé – a bódító édesség
A nagyi szerint, aki sok mákot eszik, az sokat alszik, mert az ópium dolgozik benne. Mi most nem az alvásra, hanem egy édes élvezetre gondoltunk, amikor közkinccsé tesszük ezt a gyors finomságot!
Hozzávalók:
- 1 citrom,
- 3 dl tej,
- 20 dkg darált mák,
- 15 dkg cukor,
- 3 tojássárgája,
- 3 dl tejszín;
Az öntethez:
- 40 dkg vegyes gyümölcs (mélyhűtött vagy konzerv is lehet),
- 1 dl vörösbor,
- 30 dkg lekvár.
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, és belekeverjük a reszelt citromhéjat, a mákot, a cukrot és 5 perc alatt sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk, majd beledolgozzuk a tojás sárgákat és a tejszínből vert kemény habot. A masszát egy hideg vízzel kiöblített vagy fóliával kibélelt formába simítjuk, és 4-5 órára mélyhűtőbe tesszük. A gyümölcsöket vagy a befőttet levével együtt 1-2 percig főzzük a borban, hozzáadjuk a lekvárt, és összerázogatva 2 percig forraljuk. A hűtőből kivett formát meleg vízbe mártjuk és tálcára borítjuk a parfét. Meleg késsel szeletekre vágjuk és a gyümölcsös mártással azonnal tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.