Martinis lazacsteak, fóliában sült színes zöldségekkel – igazi olaszos!
Aki a busójárás és a farsangi fánk magyar hagyományain kívül valami különlegesebbre vágyik, az feldobhatja a karneváli szezont ezzel ízletes, olaszos fogással. Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású chef-jének lazacos receptje. Jó étvágyat!
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db, 20dkg-os bőrös lazacsteak;
- 2 dl száraz Martini;
- 10 g rózsabors;
- 15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz);
- 2dl zöldség alaplé;
- 2dl főzőtejszín;
- néhány gerezd fokhagyma;
köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktél paradicsom; só, bors
A lazac elkészítése:
A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel. Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz. Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket! A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb. Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!
Hozzászólás zárolva.