Facebook hozzászólás
976

Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban

Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.

Mediterrán csirkés bableves, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók ( legalább 8-10 adag leveshez ):

4 szál répa
3 szál gyökér zöldség
2 fej vöröshagyma
2 étkezési paprika
2 szál cukkini
1/2 fej zellergumó
2 fej paradicsom vagy 1 doboz hámozott, egész paradicsom konzerv
3-4 gerezd fokhagyma
2 marék petrezselyem
70-90 dkg csirkemell
2-3 ek oregánó
2-3 ek szárított bazsalikom
1-2 ek szárított metélőhagyma
1,5-2 dl paradicsom püré
50 dkg vörösbab (konzerv)
25 dkg fehérbab (konzerv)
só és sok bors
víz

Előkészítés:

a zöldségek megtisztítása, megpucolása
a hagymák apróra vágása
a répák, a cukkinik és a paprikák felkockázása ízlés szerint
a paradicsomok leforrázása, majd megpucolása, vagy a konzerv felnyitása, majd a paradicsomok nyolcrét vágása
a csirkemellek felkockázása

A főzés:

A bográcsot feltesszük a tűzre, majd a hagymát megpirítjuk. Ha már szépen alakul, akkor a felkockázott és besózott csirkemell darabokat rádobjuk a hagymára, majd hagyjuk, hogy szépen kifehéredjenek a kockák.
Beleszórjuk az oregánót, a bazsalikomot és a metélőhagymát, majd alaposan összekeverjük a húsokkal őket.
Érkeznek a zöldségek: a répa, a gyökér zöldség, a zeller, a fokhagyma, amikkel hagyom, hogy együtt piruljon még a hús, illetve hogy a répa kapjon egy kis karamellizált ízt is.
Öntök alá annyi vizet, ami ellepi a levesem alapját, majd hagyom csendben rotyogni az egészet
Jöhetnek a felkockázott paradicsomok, na meg a paradicsom püré is, amit szintén összedolgozok a levesem alapjával
Só és bors, na meg petrezselyemzöld a következő összetevő, amelyek szintén klasszul belefőnek a levesbe. Ha igényli, akkor még jöhet víz is.
Hogy tényleg mediterrán legyen az ízvilág, arra nagyon jó alapanyag a zsenge cukkini, jelen esetben zöld és sárga színű volt a piacon.
Most felbontjuk a két babkonzervet, ami igazán intenzívvé változtatja a levesünket.
Lassan kész vagyunk, de ha igényli, akkor önthetünk alá vizet, sózhatunk, borsozhatunk. A végén még érdemes beleszórni petrezselyem zöldet, majd tálalhatunk is.

Gombás zöldségleves húsgombócokkal
A zöldségleves mindig más lesz, akárhányszor készítjük el, pusztán azért, mert nem mindig találjuk meg otthon ugyanazokat a zöldségeket. Egy egyszerű gombaleves is lehet frenetikus, elég bele néhány húsgombóc.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!