Facebook hozzászólás
752

Megsütöttük a nagyi cicegéjét! Tejföllel a legfinomabb!

Hívják lapcsánkának, rösztinek, tócsninak, görhönynek és még sokféleképpen, attól függ, hogy merre járunk az országban. Egy azonban biztos, hogy nem más, mint nyersen reszelt krumpli olajban kisütve. Számos variációja létezik, de mi most a nagyi receptje szerint készítettük el.

Bár az egyszerűbb, gyorsabb változatot csak krumplival és liszttel készítik, mi most a nagyi hagymás, szalonnás, tepertős variációját készítettük el. Melegen ajánljuk!

Kép: wikipedia

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 kg krumpli
  • 20 deka liszt
  • 2 deci tejföl
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 5 deka tepertő vagy füstöl szalonna
  • 1 csapott kiskanál só
  • őrölt bors,
  • Sütéshez: zsír vagy olaj
  • 2 deci tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:
Meghámozzuk a krumplit és tormareszelőn lereszeljük. Összekeverjük a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, az összevagdalt tepertővel vagy szalonnával, a tejföllel és sóval, borssal fűszerezzük.
Ha lepényként sütjük, a tepsit gazdagon kizsírozzuk, és egy centi vastagon belesimítjuk a masszát. A sütőben pirosra sütjük és tejföllel tálaljuk. Ha zsiradékban, serpenyőben sütjük, akkor forrósítsuk fel a bőséges zsírt vagy olajat. Formáljunk nagyobb, lapos pogácsákat a krumplis anyagból, így tegyük bele. A zsiradéktól lecsepegtetett pogácsákat tegyük tűzálló tálba, rétegenként tejfölözve. Forrón tálaljuk. Lehet önálló étel, de kínálhatjuk húsok mellé köretként, vagy készíthetünk hozzá mártásokat is.

Tipp: Tejföl helyett tzatzikivel is tálalhatjuk, de keverhetünk a tésztába gombát, húst, és ízesíthetjük kedvünk szerint zöldfűszerekkel is.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!