Facebook hozzászólás
5 383

Mézeskalács egészségesen

A karácsony elengedhetetlen kelléke a mézeskalács. A kellemes illatot árasztó süti egyben mutatós dísz is lehet a karácsonyfán. Ezzel a recepttel nemcsak finom, de egészséges nasi is kerül az asztalra.

Az elkészítéshez zablisztet használjunk, mert könnyű vele dolgozni és emellett számos egészségvédő hatása is van. Sütemények elkészítéséhez a legjobb liszt. Az édesítés eritrittel történjen, így a cukor energiatartalmát is elkerüljük. A díszítésnél a tojásfehérjehabhoz is a cukor helyett vaníliás fehérjeport keverve magasabb fehérjetartalmú és jóval alacsonyabb szénhidráttartalmú finomságot kapunk.

Kép:Pixabay

Hozzávalók:

1 kg zabliszt

20 dkg eritrit

2 egész tojás

mézes fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, gyömbér)

25 dkg langyosított méz, esetleg mézpótló

1 ek. kókuszzsír

2 dkg szódabikarbóna

6 ek. cukormentes baracklekvár

Elkészítés:

A tésztát érdemes előző este begyúrni. A zablisztet, az édesítőt, a fűszereket és a szódabikarbónát is átszitáljuk, majd összekeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót is és összegyúrjuk. Pihentetjük a hűtőben minimum 2 órát, de jobb, ha egy éjszakát áll. Ne ijedjünk meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrjuk újra, amíg ismét képlékennyé válik. Kinyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Sütés előtt tojássárgájával megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük 10-15 perc alatt.

Díszítés:

Egy tojásfehérjét habbá verünk, majd annyi fehérjeport rakunk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjunk. A sűrűsége akkor jó, ha jó sűrű, olyan tejfölszerű. A habverőt kiemelve ne folyjon vagy csöpögjön; az a  jó, ha megáll rajta. Ha van otthon habzsák, akkor azzal is díszíthetjük, ha nincs, akkor kis nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, (kb. fél mm-re) és tetszőlegesen lehet vele mintákat rajzolni a mézeskalácsok tetejére vagy akár az egészet is befedhetjük. A mázat természetes anyagokkal (pl. kakaó, szentjánoskenyér-por) színezhetjük.

Kellemes Ünnepeket és jó sütögetést!

Silye Gabriella, BioTechUSA sporttáplálkozási szakértő



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!