Így várd a télapót!
Mikulásnak szeretettel
Marton Adri azt mondja, hogy mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje és izgatottan készülődik az ünnepre. A télapó viszont nem a kéményen keresztül szokott érkezni hozzájuk, mivel azt az építkezéskor véletlenül befalazták a munkások…
Mézeskalács muffin
A muffin az egyik legjobb példa arra, hogy van, amit sokféleképpen el lehet készíteni, díszíteni és tálalni. Mikuláskor már egy kicsit összefonódnak az ünnepek, hiszen nemsokára itt a karácsony, így simán belefér, hogy mézeskalács muffinokkal lepjük meg a szeretteinket.
Hozzávalók
Muffin:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 15 dkg vaj
- 150 ml tej
- 2 ek méz
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
Krém:
- 10 dkg sűrített tej
- 1 kk fahéj
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl tejszín (hideg)
Mézeskalács:
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 6 dkg porcukor
- 1 dl méz
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés
- A tojásokat felhabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszánkhoz adjuk.
- A tésztát a muffin papírral bélelt formákba kanalazzuk, 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük.
Krém:
- A mascarponéhoz keverjük a fahéjat és a sűrített tejet.
- A tejszínt habbá verjük és óvatosan összekeverjük a mascarponés krémünkkel, habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük fel a kihűlt muffinokat.
Mézeskalács:
- A mézet és a vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat összekeverjük, ezután a vajas-mézes masszát beleöntjük, hozzáadjuk a tojást és egybegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és egy órát a hűtőben pihentetjük, utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
- A mézeskalácsokat díszítésként a krém tetejére rakjuk.
Mikulásos muffin
Ugyan az eper ilyenkor nem szezonális gyümölcs, tökéletes mikulás sapkát készíthetünk belőle. Így válik tökéletessé a télapós muffinunk.
Hozzávalók
- 100 g étcsoki
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 100 g vaj
- 80 g cukor
- 50 g kakaópor
- 80 g liszt
- 2 tk Sütőpor
- 100 g ricotta
- 12 db eper
- 350 ml tejszín (hideg)
- 200 g mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek vaj (kenéshez)
Elkészítés
- A csokit vízgőz felett megolvasztjuk.
- A tojást, a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a ricottát.
- Az olvasztott csokihoz keverjük a sót, a lisztet, a sütőport, és a kakaóport.
- Ezután a két masszát összeforgatjuk.
- A muffin sütőformát kivajazzuk és egyformán eloszlatjuk benne a tésztát.
- 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült óvatosan kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Díszítés
- A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba töltjük.
- A krémet a muffinok tetejére nyomjuk, majd a megtisztított epret ráhelyezzük. Az eper tetejére pedig még egy pici habot teszünk.
Hozzászólás zárolva.