Facebook hozzászólás
8 179

Így várd a télapót!

Mikulásnak szeretettel

Marton Adri azt mondja, hogy mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje és izgatottan készülődik az ünnepre. A télapó viszont nem a kéményen keresztül szokott érkezni hozzájuk, mivel azt az építkezéskor véletlenül befalazták a munkások…

 Mézeskalács muffin

A muffin az egyik legjobb példa arra, hogy van, amit sokféleképpen el lehet készíteni, díszíteni és tálalni. Mikuláskor már egy kicsit összefonódnak az ünnepek, hiszen nemsokára itt a karácsony, így simán belefér, hogy mézeskalács muffinokkal lepjük meg a szeretteinket.

Mézeskalácsos muffin Fotó: Komáromi Annamária
Mézeskalácsos muffin Fotó: Komáromi Annamária
Hozzávalók


Muffin:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 150 ml tej
  • 2 ek méz
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet só

Krém: 

  • 10 dkg sűrített tej
  • 1 kk fahéj
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl tejszín (hideg)

Mézeskalács: 

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 6 dkg porcukor
  • 1 dl méz
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék

 

Elkészítés
  1. A tojásokat felhabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszánkhoz adjuk.
  3. A tésztát a muffin papírral bélelt formákba kanalazzuk, 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Krém:

  1. A mascarponéhoz keverjük a fahéjat és a sűrített tejet.
  2. A tejszínt habbá verjük és óvatosan összekeverjük a mascarponés krémünkkel, habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük fel a kihűlt muffinokat.

Mézeskalács:

  1. A mézet és a vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat összekeverjük, ezután a vajas-mézes masszát beleöntjük, hozzáadjuk a tojást és egybegyúrjuk.
  2. Folpackba csomagoljuk és egy órát a hűtőben pihentetjük, utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
  3. A mézeskalácsokat díszítésként a krém tetejére rakjuk.

 

Mikulásos muffin

Ugyan az eper ilyenkor nem szezonális gyümölcs, tökéletes mikulás sapkát készíthetünk belőle. Így válik tökéletessé a télapós muffinunk.

 

Mikulásos muffin Fotó: Komáromi Annamária
Mikulásos muffin Fotó: Komáromi Annamária

Hozzávalók

  • 100 g étcsoki
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 100 g vaj
  • 80 g cukor
  • 50 g kakaópor
  • 80 g liszt
  • 2 tk Sütőpor
  • 100 g ricotta
  • 12 db eper
  • 350 ml tejszín (hideg)
  • 200 g mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek vaj (kenéshez)

 

Elkészítés

  1. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk.
  2. A tojást, a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a ricottát.
  3. Az olvasztott csokihoz keverjük a sót, a lisztet, a sütőport, és a kakaóport.
  4. Ezután a két masszát összeforgatjuk.
  5. A muffin sütőformát kivajazzuk és egyformán eloszlatjuk benne a tésztát.
  6. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült óvatosan kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Díszítés

  1. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba töltjük.
  2. A krémet a muffinok tetejére nyomjuk, majd a megtisztított epret ráhelyezzük. Az eper tetejére pedig még egy pici habot teszünk.

 

 

 

 

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!