Minestrone
Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni.
Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.
Hozzávalók:
3 normál sárgarépa
1 szál gyökér
1 kicsi zellergumó a zöldjével
400 g hámozott paradicsom (lehet konzerv)
400 g paradicsompüré
1 l zöldség alaplé
só
frissen őrölt bors
bazsalikom
oregano
olívaolaj
kb 4 szelet füstölt bacon
250 g éjszakára beáztatott bab (fehér, vagy vörös is lehet)
kb 4 gerezd fokhagyma
1 nagy fej lila hagyma
10 dkg parmezán sajt reszelve
1 csokor friss petrezselyem
ízlés szerint zöld pesto,
levesbetétnek tetszés szeinti apró tészta és orecchiette tésztát csináltam hozzá, esetleg pirítós is kínálható
Elkészítés:
A bacont apró kockákra vágom és az olívaolajon az apróra vágott lila hagymával megpirítom, majd mehet bele a fokhagyma is, így még kb 5 percig pirítom, amíg a hagyma puha nem lesz.
Hozzáadom a karikára vágott répát, a kockára vágott zellert és a karalábét is (ezt csak félbevágtam, mert csak az ízét akartam belefőzni) és a bab 2/3 részét. 10 percig pirítom, majd hozzáadom a hámozott paradicsomot, kicsit szétnyomkodom és további 10 percig főzöm így, majd fűszerezem. Mehet bele a paradicsompüré és az alaplé is végül a maradék bab a főzőlevével összepürésítve.
Hozzászólás zárolva.